ULICOM BIŠĆA

Majstoru transfomacije Raifu Ferhatoviću najdraži lik Čaplin

Čaplin je prvi lik koji je Ferhatović utjelovio

M. MUJADŽIĆ

12.11.2018

Bišćanin Raif Ferhatović među svojim sugrađanima poznat je kao vrlo osebujna ličnost i multitalent. Dizdarević je majstor interpretacije, a postao je prepoznatljiv po ulozi Čarlija Čaplina, prvom liku koji je utjelovio, a ujedno mu je i najdraži. No tu su i druge mnoge zahtjevnije transformacije. 

Bivši snimatelj

- U poslijeratnim godinama uradio sam više od 40 transformacija. Uvijek kažem da neko u pozorištu za 50 godina staža za to vrijeme ne uradi koliko sam ja uradio proteklih dvadesetak godina – istako je glavni akter filma Ferhatović.

Ko je, ustvari, bihaćki Čarli Čaplin, pokušao je dočarati Hasan Arnautović, bivši snimatelj BHT-a te proslavljeni autor mnogih reportaža i dokumentarnih filmova, u 25-minutnom dokumentarcu o svom prijatelju Raifu.

Dokumentarac je Arnautoviću donio nagradu za najbolji regionalni turistički film na Festivalu Jahorina, kao i poznatom srbijanskom Silafestu. Stoga je i s pravom uvršten u centralni događaj ovogodišnje kulturne manifestacije „Ulicom Bišća“. Hasana i Raifa veže dugogodišnje prijateljstvo.

Kruna rada

- Ovo je kruna moga rada, poznanstva i druženja s Raifom. Družimo se više od 50 godina i prvi sam pravio njegove fotografije. Raif je svaki put u sklopu „Bihaćkog ljeta“ drugi lik i tako već više od deset godina. Svaki njegov lik je zanimljiv i privlačan. Moja prvobitna zamisao je bila da na filmsko platno predočim lik Čarlija Čaplina, međutim, nisam mogao da odolim drugim transformacijama kao npr. liku Đavola, koji je, zaista, zanimljiv – kazao je Arnautović.

 Crtice iz biografije  

 Raif Ferhatović je rođen u Bihaću, u Prekounju, 1949. godine u radničkoj porodici vrsnih bihaćkih slastičara. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Nakon završetka srednje škole, pokušao je upisati likovnu akademiju, a onda je morao sve ostaviti. Zaustavio je svoje umjetničke snove jer je morao u vojsku, potom se vratio u Bihać i zasnovao prvi radni odnos kao aranžer, kojem se vraća nakon ratnih godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.