BIHAĆ

Na čuvenoj koti Grabež izgraditi spomen-park

Planinari pokrenuli akciju izrade putokaza i obilježavanja trase borbenih zadataka te pristupa spomen-obilježju Adilu Bešiću

Članovi planinarskog društva uređivali teren, krčili puteve i postavljali putokaze

M. MUJADŽIĆ

14.11.2018

Kako bi sačuvali tekovine posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, u Bihaćkom okrugu članovi Planinarskog društva „Grabež“, samoinicijativno su pokrenuli akciju izrade putokaza i obilježavanja trase borbenih zadataka te pristupa spomen-obilježju Adilu Bešiću, narodnom heroju koji je na Grabežu i izgubio život.

Nove generacije 

Uređivali su teren, krčili puteve i postavljali putokaze.

Planinarsko društvo „Grabež“ nastalo je iz druženja entuzijasta, zdravog života, ali i njihove namjere širenja i očuvanja istine o odbambeno-oslobodilačkom ratu, a naročito edukacije mladih generacija o značaju borbe za slobodu ovog kraja.

- U našem planu rada je, između ostalog, i označavanje borbenih linija na području Grabeža. To radimo strelicima i uputama, kako bi se mogle posjećivati linije i obilaziti sva značajnija mjesta koja karakteriziraju ovaj herojski plato. Odvojiti mjesta je veoma teško, ali postoje tačke koje su simboli odbrane grada, ali i države BiH - kazao je Husein Kunić, član PD „Grabež“.  

Osim učesnika rata, Društvo okuplja i mlađe generacije iz raznih sfera života kojima je stalo do slavne historije ovdašnjih brigada i 5. korpusa. Grabež je poznat cijeloj BiH jer su ovdje vođene brojne bitke u kojima su izgubljeni mnogi mladi životi.

- Na Grabežu su se odigrale značajnije bitke i bilo ih je više. Ovdje je bila famozna kasarna Grabež, koja je bila simbol srpskog uporišta, za njega se veže i februarska ofanziva, komandanti su vodili borbu za pomjeranje linije koja je bila iznad brojnih naselja, kao što su Vinica i Čekrlije, gdje su neprijatelji mogli jednostavno snajperima i oružjem ubijati naše ljude - ispričao nam je Ibrahim Dizdarić, također član PD „Grabež“.

Historijski čas

Gradskom vijeću Bihać i Vladi USK upućena je inicijativa za izgradnju spomen-parka na Grabežu koji bi, osim turističkog aspekta, imao i edukativni karakter. Sadržaji poput vidikovca, učionice s eksponatima te još vidljivih bunkera bili bi idealno mjesto za historijski čas učenicima. Inicijativa je prihvaćena, a izgradnja parka bi trebala početi ove godine ili na proljeće.

Dan oslobođenja

Na Grabežu je obilježena akcija odbijanja srpskog agresora sa ovog, za grad Bihać, veoma značajnog prostora 11. novembra 1992. godine. Tada je izvršena i akcija u kojoj je 70 boraca, s rahmetli Salihom Dizdarićem na čelu, došlo iza leđa neprijatelju, koji je sa Grabeža granatirao Bihać, oslobodilo ovo područje i osiguralo mirniji život u gradu.




Spomen-ploča na Grabežu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.