KRIZA

Bihać: Protestima i peticijom traže izmještanje migranta iz uže jezgre grada

Apel državnim organima

Nekoliko stotina građana protestiralo. Avaz

Piše: M.Mujadžić

17.11.2018

Građani Bihaća ne odustaju od svoje namjere da izvrše pritisak na institucije vlasti da se prihvatni centri izmjeste izvan urbanih područja grada. Po četvrti put, u nešto manjem broju, izašli su na mirne proteste, kojim apeliraju na državne vlasti da preuzmu dio tereta i brige za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu.

Biščani traže izmještanje migranata van središta Bihaća, u humanijim uvjetima od sadašnjih i da se konačno zaustavi njihov dolazak. Kanton nema mogućnosti da ih adekvatno smjesti a pored Bihaća i Velike Kladuše gdje je migrantska kriza već kulminirala , na udaru se odnedavno našla i Bosanska Krupa. Sve je to dovelo do zabrinutosti za vlastitu sigurnost, poručili su organizatori protesta.

- Naš najvažniji zahtjev je sigurniji Grad Bihać. Bez obzira što je Vlada USK poduzela određene aktivnosti i donijela zaključke koji su jednim dijelom dobri, i što policija čini ono što smo od početka i tražili, Bihać i dalje ostaje mjesto gdje dolaze svi migranti. O njima ne znamo ništa, ne znamo ko su a imaju veća prava od građana Bihaća koji plaćaju dadžbine državi i kazne. Oni se ponašaju slobodno, hodaju gradom, čine krivična djela a ne znamo ko su, kazao je Sej Ramić , organizator protesta i poručio da građani ne žele da prihvatni centri budu Đački dom i Bira u Bihaću.

- Na neki način mi smo razočarni. Bihać i Aleja su devesatirani što građani ne prihvataju kao normalnu pojavu. Bira umjesto u proizvodne svrhe služi za prihvat migranata a sve je to u užoj jezgri grada. Mi se ne osjećamo sigurno – poručio je Ramić koji je još jednom naglasio da su svi resursi iscrpljeni.

Vraćanje osjećaja sigurnosti među stanovništvo Bihaća, izmještanje migratana i izbjeglica iz uže jezgre grada, Bišćani traže i peticijom koju je proteklih dana potpisalo više od hiljadu ljudi. Osim toga, traže i ograničeno kretanje migranata na svim destinacijama po gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.