PROBLEMI

Mještani orašačkog Starog Grada decenijama bez vode

U naselju živi 25 porodica koje se snabdijevaju vodom s udaljenih izvora pitke vode jer iz njihovih slavina poteče samo za vrijeme jakih kiša i to bude puna mulja i insekata

Hrnjica i Šušnjar pored buradi i kanistera napunjenih na okolnim izvorima

Piše: S. TULIĆ

23.11.2018

Mještani naselja Stari Grad bihaćke mjesne zajednice Orašac u Ljutočkoj dolini već decenijama nemaju pitku vodu.

Nisu slušali

Iako su njihova domaćinstva prije osam godina priključena na lokalni vodovod, mreža je nekvalitetno urađena. Bezbroj puta, kažu nam, obraćali su se nadležnima, ali bez uspjeha. U međuvremenu vodu piju iz buradi i kanistera, a rijetko im dođe cisterna.

Porodica Kadrije Hrnjice je jedna od 25, koliko ih živi na orašačkom Starom Gradu, a otkako su se vratili na svoje ognjište, slavine u njihovim kućama većinom su suhe. U periodu koji obiluje padavinama voda poteče, ali zbog prljavštine, mulja i insekata nije za upotrebu.

– Cijevi su plitko postavljene, na svega desetak centimetara od površine. Ukazivao sam im na to kada smo radili taj priključak da tu nema izvora, no niko me nije slušao - kaže Hrnjica.

Izvorište lokalnog vodovoda je suho i zapušteno, a u Kadrijinom dvorištu buradi i kanisteri s vodom za sada su jedini način snabdijevanja vodom.

– Snalazimo se kako znamo i umijemo. Dovozimo vodu iz desetak kilometara udaljene Dulibe, sipamo gdje god ima kakav izvor, patimo se s kanisterima - kaže Hrnjica.

Kadrija pokazuje presahlo i zapušteno lokalno izvorište

Njegov komšija Bego Šušnjar dodaje kako je u vodovod uloženo 100.000 maraka, a nemaju koristi od njega.

- Spojili su naša vrela na potok i kad padne kiša, sva voda ide niz brdo. Zna se ko je to uradio. Te ljude treba kazniti – tvrdi Šušnjar.

Nakon izgradnje gradske vodovodne mreže u Orašcu 2004. godine, naselja Šahbazović Lađa, Ćukovi i Stari Grad na nju nisu priključena. Vjerovatno iz razloga nedostatka finansijskih sredstava, kaže Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac.

Loši radovi

– Obraćao sam se u nekoliko navrata Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji su odgovorili da je to u nadležnosti Grada. Vlada i Grad dali su novac za obnovu vodovodne mreže na Starom Gradu i to je urađeno 2010. godine te su domaćinstva priključena na lokalni izvor. Tadašnji Savjet Mjesne zajednice je ukazivao na loše izvedene radove, zbog čega ni dan-danas nemaju kvalitetno snabdijevanje vodom. Rješenje problema je da se Stari Grad, Šahbazović Lađa i Ćukovi priključe na glavni vodovod u Orašcu – objašnjava Zulić.

„Vodovod“ nije nadležan

Za razliku od glavne vodovodne mreže u Orašcu koju održava JP „Vodovod“ Bihać, ovo preduzeće nije nadležno za održavanje lokalnih vodovoda, pa ni ovoga na orašačkom Starom Gradu, kaže direktor Damir Felić.

– Naselje je na visini i potrebno je izgraditi prepumpne stanice. Za rekonstrukciju ovoga vodovoda potrebna su značajna finansijska sredstva - priznaje Felić.

Stav Gradske uprave

U Gradskoj upravi Bihaća kažu kako sve lokalne vodovode planiraju povjeriti JP „Vodovod“.

– Da bismo to riješili, moramo donijeti potrebne odluke, a u isto vrijeme moramo početi rješavati imovinskopravno pitanje, dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu i na taj način, faktički, staviti lokalne vodovode pod nadzor Javnog preduzeća „Vodovod“ Bihać - kaže Jasmin Stambolija iz Gradske uprave Bihaća.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.