VLADA USK Kozarčanin poginuo prije 26 godina

Sjećanje na heroja Adila Bešića

Život mu je prekinut 28. novembra 1992. godine, a posthumno je odlikovan i najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”

M. MUJADŽIĆ

Sjećanje na heroja u Vladi USK

Foto: M. Mujadžić


Unsko-sanski kanton danas se prisjeća Adila Bešića, koji je, uz generala Izeta Nanića, jedini s područja USK ponio najviše ratno priznanje, titulu narodnog heroja. 

Povodom 26. godišnjice pogibije Kozarčanina Adila Bešića, tada 28-godišnjaka, u Vladi USK upriličen je prijem za njegovu porodicu i boračka udruženja Kantona.

Bešić je od dječaka stasao do vojskovođe i narodnog heroja. Jedan je od devet heroja oslobodilačkog rata. Posthumno je odlikovan i najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Život mu je prekinut 28. novembra 1992. godine. 

Uspomene na Bešića evocirali su njegovi saborci i otac Adem.

  • Otac Adila Bešića

    Otac Adila Bešića


- Adil je poginuo časno, ponosno, uzdignute glave. Bio je sportista, bavio se skijanjem, trenirao košarku i karate. Govorio je engleski i njemački jezik. Uzoran, hrabar, omiljen i uspješan dao je svoj život u odbrani BiH - poručeno je danas.

Nakon prijema u prostorijama Vlade, s porodicom Bešić predstavnici boračkih udruženja uputit će se u kasarnu “Adil Bešić”, gdje će biti upriličeno i prikazivanje dokumentarnog filma o liku i djelu ovog heroja, a potom će poštovanje odati i polaganjem cvijeće na njegovom mezaru u bihaćkom naselju Vrsta, gdje je i ukopan.

NA VRH

Podijeli članak na