KRIZA

IOM počeo izmještanje migranata iz Đačkoga doma u Bihaću

U „Boriće“ će se vratiti 270 članova familije

Danas u Bihaću. S.T.

S. TULIĆ

1.12.2018

Kako je prethodno i najavljeno, Međunarodna organizacija za migracije - IOM počela je izmještanje migranata iz Đačkoga doma „Borići“ u Bihaću, kako bi se objekt mogao do kraja sanirati i adaptirati za njihov prihvat. Već narednih dana bi trebali početi radovi na sanaciji objekta Doma, a očekuje se da će oni trajati oko mjesec dana. Nakon obnove doma, u njega će biti smješteno 550 migranata, uglavnom porodica.  

 Situacija znatno bolja

Nakon stotine vapaja nevladinih i humanitarnih organizacija, te građana USK da se poduzme nešto kako migranti ne bi spavali i boravili u blatu, prljavštini i u potpuno neadekvatnim higijenskim uvjetima, situacija se u proteklih mjesec dana donekle promijenila. Uklonjeno je šatorsko naselje iz Borića, u Velikoj Kladuši uspostavljen je u firmi „Miral“ privremeni migracioni centar, a iz Đačkoga doma u Bihaću u toku je izmještanje migranata u „Biru“ kako bi se ovaj objekt mogao sanirati i učiniti uvjetnim za njihov boravak. 

– Proces se odvija prema planu i dinamici koju smo razradili s predstavnicima kantonalnih vlasti ovdje. Počeli smo sa izmještanjem u srijedu. Do sad je izmješteno oko 250 osoba, danas ćemo nastojati 150, koliko i sutra i prekosutra. Oko 450, nadamo se, do utorka da ćemo ostvariti taj plan i isprazniti Đački dom kompletan da bi smo mogli otpočeti građevinske radove i u naredne tri sedmice da ih dovršimo - izjavio je za Dnevni avaz Dražen Rozić, šef operacija IOM-a za Bosnu i Hercegovinu.    

Već narednih dana bi trebali početi radovi na sanaciji objekta Doma, a očekuje se da će oni trajati oko mjesec dana. Nakon obnove doma, u njega će biti smješteno 550 migranata, uglavnom porodica.

 Vratit će 270 migranata

 U toku su radovi na priključenju objekta na kanalizacionu mrežu, a u pripremi je elektrifikacija. Očekuje se da bi i građavinski radovi trebali biti završeni za mjesec dana kada će migranti biti vraćeni u obnovljeni objekt. 

– U „Boriće“ će se vratiti 270 članova familije koliko ih je ovdje u „Biri“. 153 migranata boravi u gradu, a kada Đački dom bude obnovljen i uređen u njega će biti smješteno 550 članova porodica. U Borićima, u Đačkom domu bit će smještene isključivo familije - kaže Rozić. 

 U „Biri“ je trenutno smješteno 1200 osoba, 153 ih je smješteno u hotelima i hostelima, a u Borićima njih 470. U IOM-u kažu da im nije poznat broj migranata koji borave u privatnom smještaju, ali procjenjuju da ukupan broj u Bihaću ne prelazi 2000 migranata.

                                                                                                     


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.