USPJESI

Edita Vilić izdvaja se netipičnom ponudom kolača i peciva

Poticaje s federalnog nivoa na koje je kao član Obrtničke komore aplicirala nije uspjela dobiti unatoč svim ispunjenim uvjetima

dina Vilić u svojoj kuhinjici izrađuje slane i slatke delicije. M. Mijadžić

Piše: M. MUJADŽIĆ

15.12.2018

Od ideje do proizvodnje, prvih kupaca i ostvarenih prihoda svoju egzistenciju ostvarila je Bišćanka Edina Vilić. Ona svoju kreativnost ispoljava izradom kolača i peciva.  

Ne cijene radnike

Vilić, nakon života i rada u Sarajevu, gdje je dodatno usavršila profesionalno kuhanje, vratila se u rodni Bihać. Nakon iskustva rada za poslodavce koji nisu previše cijenili radnika, Vilić je promijenila svoj stav i ostvarila davnu želju o samozapošljavanju.

- Oduvijek sam maštala o tome jer mnogo volim da kuham i onda sam odlučila da napravim kuhinjicu u kojom izrađujem kolače i peciva. Moja namjera nije da pravim veliku proizvodnju, već da ostanem u maloj manufakturi - kaže Vilić.

Ona se u izboru sličnih proizvoda na tržištu izdvaja nešto drugačijim pristupom kuhanju te ponudom netipičnih kolača i peciva. Sam početak te registracija obrta zahtijevali su i vrijeme i sredstva, a poticaje s federalnog nivoa na koje je kao član Obrtničke komore aplicirala nije uspjela dobiti unatoč svim ispunjenim uvjetima.

 Vrijeme i novac

- Kad čovjek zna da ima pravo na to i ne dobije ništa bude obeshrabren. Ja sam obeshrabrena jer mene je to apliciranje koštalo. Izgubila sam svoje vrijeme i novac, a dobila odbijenicu. Odlučila sam tada da nikad više neću aplicirati – kaže Vilić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.