REPORTAŽA

Skijalište na Oštrelju već 10 godina ne može s mrtve tačke

Pokrenuto je nakon Olimpijade u Sarajevu i pred njim je bila lijepa turistička budućnost. Prije rata na Oštrelju je živjelo pedesetak ljudi, a danas ima samo jednu stanovnicu

Skijalište na Oštrelju pokrenuto je 1984. godine

S. TULIĆ

18.12.2018

Oštrelj je planinski prijevoj i mjesto udaljeno 12 kilometara od Bosanskog Petrovca. Nekad je na Oštrelju živjelo 360 stanovnika i veliki broj onih koji su preko dana dolazili tu raditi.  

Jedna gostionica

U Oštrelju je bila osnovna škola, a jedno vrijeme i ženska domaćinska škola, zatim žandarmerijska stanica, privatna trgovina, kantina, dvije kafane i radnička zadruga. Prije rata na Oštrelju je živjelo pedesetak ljudi, a danas ima samo jednu stanovnicu.

Radi samo jedna gostionica, „Kod Kove“, a od brojnih vikend kuća tek u još ponekoj se osjeća povremeno prisustvo njenih vlasnika. Najredovniji gosti na Oštrelju su pripadnici patrolnih jedinica Policijske stanice Bosanski Petrovac.

Na Oštrelju je nakon Olimpijade u Sarajevu 1984. godine pokrenuto skijalište i pred njim je bila lijepa turistička budućnost.

Cijeli kompleks je tokom rata devastiran i u značajnoj mjeri oštećen, a njegova obnova je započela prije desetak godina. Oštrelj je jedno od dva uređena skijališta na području Unsko-sanskog kantona, a budući da ono podno Plješevice nije u funkciji, Oštrelj je zapravo jedini.

 Pored staza za skijanje u blizini nekadašnjeg šumskog kolosijeka koji je vodio prema Javorovoj kosi – Osječenici nalazi se nekadašnji popularni „ćiro”, nazvan „Titov voz”, u kojem su za vrijeme Drugog svjetskog rata boravili Josip Broz Tito i Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske.


Titov voz na Oštrelju proglašen nacionalnim spomenikom

Ova lokomotiva s kompozicijom u jesen 1942. godine bila je jedini voz koji je saobraćao na teritoriju Evrope koja nije bila okupirana od Njemačke.

Restauracija voza  

Prilikom restauracijskih i konzervacijskih poslova izvođenih tokom 2006. i 2007. godine vozu je vraćen izgled iz ratnog perioda, proglašen je nacionalnim spomenikom BiH 2013. godine. 

Zračna banja 

Oštrelj nije interesantan samo zimi, nego tokom cijele godine, budući da je riječ o pravoj zračnoj banji okruženoj bogatim šumama i nedirnutom prirodom. Zahvaljujući nadmorskoj visini i lokaciji na kojoj se prelamaju mediteranska i kopnena klima, Oštrelj je od davnina poznato atraktivno mjesto za razvoj izletničkog i zimskog turizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.