BIHAĆ

Učenici stječu praktično znanje i dobivaju mjesečnu stipendiju

Potpisani ugovori s tri firme partnera u kojima učenici pod stručnim nadzorom obavljaju praksu. Projekt prati i podržava Obrtnička komora USK

Mješovita elektrotehnička škola u Bihaću: Učenici stječu teorijsko i praktično znanje

S. TULIĆ

19.12.2018

Kako bi obrazovanje uskladili s tržištem rada, predstavnici Mješovite elektrotehničke škole u Bihaću potpisali su ugovore s tri firme partnera u kojima učenici pod stručnim nadzorom obavljaju praksu.  

 Uvidjeli nedostatke

– Još prije rata naša ustanova je školovala učenike koji su radili u privredi, a u ovom poslijeratnom periodu taj koncept se izgubio. Kad smo uvidjeli nedostatke i probleme tržišta i škole, šta smo sve izgubili, onda smo to nazvali novim terminom, dualno obrazovanje i počeli ga implementirati koncem 2017. godine - kaže Samir Bećirspahić, direktor Mješovite elektrotehničke škole u Bihaću.


Bećirspahić: Vraćen koncept

Dodaje da su dobili podršku Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, njemačkih fondacija, Udruženja „Progres“ iz Sarajeva, koje je njihova produžena ruka za Bosnu i Hercegovinu, Industrijske privredne komore Berlina te Ministarstva obrazovanja USK.

Ističe kako su dva učenika Mašinsko-saobraćajne škole koji praktičnu nastavu izvode u proizvodnim pogonima na osnovu koncepta dualnog obrazovanja dobila stipendije. Prošle i ove godine učenici trećih i četvrtih razreda, tehničari mehatronike, jedno polugodište su proveli na praksi u poduzećima kako bi se sagledale sve prednosti i nedostaci i za ovu školsku godinu proširio koncept dualnog obrazovanja.

– Naša škola se može pohvaliti da je jedina koja je svojim učenicima sama osigurala stipendije, po učeniku mjesečno 75 eura na period od šest mjeseci, koliko učenici idu na praksu. Prva grupa učenika završava krajem ove godine, kada će biti isplaćena posljednja stipendija. Ovaj projekt prati i podržava Obrtnička komora USK, što je važno da bi se projekt dualnog obrazovanja održao - kaže direktor Bećirspahić.

Nastaviti koncept

 Dodaje da se ovaj koncept nastavlja i u narednoj školskoj godini uz uključivanje većeg broja zainteresiranih poduzeća.

Cilj je inozemstvo  

Ekrem Memagić pohađa četvrti razred Elektrotehničke škole, smjer tehničar mehatronike, i zadovoljan je znanjem koje je stekao u elektroservisu u kojem obavlja praktičnu nastavu.

– Naučim uvijek nešto novo, a većinu gradiva sam već savladao i stekao praktične vještine. Po završetku školovanja, nažalost, ne vidim budućnost u Bosni i Hercegovini. Imao sam ponude da ostanem u ovom servisu, ali mi to nije cilj. U inozemstvu ipak imam bolje uvjete za rad, a i posao je bolje plaćen - kaže Memagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.