BIHAĆ

Sindikat doktora medicine i stomatologije USK najavio štrajk

Moramo pokušati s menadžmentima zdravstvenih ustanova naći način i mogućnost isplate ličnih dohodaka za posljednja dva mjeseca ove godine, kazao je ministar Kapić

Bihać: Doktori traže povećanje plaća. Arhiv

FENA

19.12.2018

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su generalni štrajk od 1. januara naredne godine, ukoliko ne bude ispoštovano drugo povećanje plaća po Kolektivnom ugovoru

- Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plaća množi s brojem radnih sati i cijenom satnice. Prema Kolektivnom ugovoru, prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara ove godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar, međutim u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK pri obračunu plaće za novembar nije ukalkuliran taj novi koeficijent. To je jednostavno kršenje zakona i zato krećemo s pripremama za štrajk - rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" Amir Rekić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK Hazim Kapić smatra da ne treba žuriti s pripremama za štrajk, odnosno da zajednički treba pokušati naći rješenje.

- Moramo pokušati s menadžmentima zdravstvenih ustanova naći način i mogućnost isplate ličnih dohodaka za posljednja dva mjeseca ove godine. U tom smislu sugerirali smo im određena rješenja, jer su predstavnici Sindikata već dali određena upozorenja - dodao je Kapić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić također je potvrdio da se već krenulo s pripremama za generalni štrajk, koji će biti realiziran 1. januara ukoliko ne budu ispoštovane odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno njegov član 37 koji se odnosi na povećanje koeficijenta složenosti poslova. S time je već upoznat i Upravni odbor Kantonalne bolnice u Bihaću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.