VRIJEME

Povećan broj pacijenata s virozama i prehladom

Ovako visoka temperatura u januaru nije neuobičajena za naše područje, posebno zbog fenskoga efekta, po kojem je Bihać inače poznat u BiH, kaže Memić

Piše: S. TULIĆ

19.1.2019

Bihać je s izmjerenih plus deset stepeni ovih dana bio najtopliji grad u Bosni i Hercegovini, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine.

Snježne padavine

Velira Memić, meteoosmatrač i šef Meteorološke stanice u Bihaću, navodi da i je ova visoka temperatura direktna posljedica strujanja jugozapadnoga vjetra koji puše ispred jednog ciklona koji će vrlo brzo donijeti promjenu vremena i pad temperature.

- Prvo se očekuje kiša pa zatim, uz pad temperature, i snježne padavine. Ovako visoka temperatura u januaru nije neuobičajena za naše područje, posebno zbog fenskoga efekta, po kojem je Bihać inače poznat u Bosni i Hercegovini - naglasila je Memić.

Zbog jugozapadnoga strujanja vjetra relativna vlažnost zraka kreće se između 45 i 55 posto, što se smatra uobičajenim. Dvadesetog januara 2007. godine maksimalna temperatura iznosila je 21 stepen, a 14. januara daleke 1893. najniža izmjerena temperatura bila je minus 26 stepeni.

Visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, loše utječu na zdravlje Krajišnika pa je veliki broj njih potražio pomoć u Domu zdravlja u Bihaću.

- Javljaju nam se pacijenti s prehladom i virozama. Ovo je pogodno vrijeme za razvoj virusa i bakterija, pa imamo mnogo pacijenata s povišenom tjelesnom temperaturom - kaže dr. Melisa Pečenković, dežurni ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja Bihać.

Savjeti ljekara

Doktorica Pečenković građane savjetuje da se dobro zaštite, obuku slojevito, da provjetravaju prostorije i konzumiraju namirnice bogate vitaminom C.

1852. godine prvi put je izmjerena temperatura za područje Bihaća u Meteorološkoj stanici na Zavalju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.