BIHAĆ

Sindikati obrazovanja USK prolongirali štrajk za 28. januar

FENA

Fena

21.1.2019

Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk za sedam dana, odnosno za ponedjeljak, 28. januar. Ovako je odlučeno s obzirom na to da danas počinju pregovori s predstavnicima Kantonalne vlade.

- Željeli smo do početka nastave riješiti ovu situaciju, ali štrajkački odbor je bio prinuđen na ovakvu odluku. Nastojimo dati prostora i vremena, da se pokušamo dogovoriti i našim učenicima omogućiti početak nastave u planiranom terminu. Nažalost, do sada nismo imali konkretnih razgovora, pa se nadamo da ćemo danas u zgradi Vlade USK naići na razumijevanje i da će nam napokon biti ponuđeni adekvatni prijedlozi i rješenja - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Damir Omerdić također je prošle sedmice izrazio spremnost za partnersko djelovanje i rješavanje problema.

- Vlada Unsko-sanskog kantona spremna je za razgovor i dogovor. Pokušat ćemo ispuniti sve zahtjeve Sindikata, ali u okviru naših finansijskih mogućnosti - dodao je Omerdić.

Prioritetni zahtjev Sindikata obrazovanja USK je poštivanje Kolektivnog ugovora, prema kojem je dogovoreno izjednačavanje osnovice plaće s ostalim budžetskim korisnicima. Prosvjetnim radnicima plaća se u prethodnom periodu isplaćivala prema osnovici od 290 KM, dok je osnovica za isplatu plaće kod ostalih korisnika kantonalnog budžeta 302 KM.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.