VELIKA KLADUŠA

U dvije godine zatvorene dvije osnovne škole

OŠ “1. mart” u Vrnograču ima 35 učenika manje nego prethodne godine, a pored ranije zatvorene Područne škole “Glinica”, zatvorena je i PŠ “Gradina”

Područna škola u Bosanskoj Bojni zatvorila svoja vrata

S. TULIĆ

25.1.2019


Stanovništvo Vrnograča kod Velike Kladuše se iseljava, opada broj učenika, odlaze kompletne porodice. Sve to konkretnim podacima potvrđuje nam Ćamil Čuturić, direktor Osnovne škole “1. mart” u Vrnograču. Ova škola broji 35 učenika manje nego prethodne godine, a pored ranije zatvorene Područne škole “Glinica”, zatvorena je i Područna škola “Gradina”.  

Pedagoški standardi

– Ovo je već druga područna škola koju zatvaramo u posljednje dvije godine. Zbog nedostatka učenika, Područna škola “Gradina”, koja pripada Osnovnoj školi “1. mart” Vrnograč, jesenas je zatvorena, jer nije bilo dovoljno učenika kako bi radila. Ostalo je šest učenika u ovoj školi, tri učenika drugog razreda i tri učenika četvrtog razreda. Prema pedagoškim standardima, ta škola nije mogla raditi i morali smo je zatvoriti, a šest učenika iz ove škole prebacili smo u centralnu školu - kaže Čuturić.

Od nekadašnjih pet područhih škola, koliko ih je bilo prije dvije godine, danas rade tri, u Glinici, Elezovićima i Šestanovcu.

- U ovoj školskoj godini nastavu pohađa 478 učenika, 35 učenika manje u odnosu na proteklu školsku godinu. Zatvaranjem Područne škole u Gradini na početku školske godine imali smo problem što tih šest učenika prvu sedmicu nije pohađalo nastavu, jer roditelji nisu dozvoljavali da idu zato što do Gradine nema organiziranog prijevoza. Taj smo problem uspjeli riješiti tako da ovdje do škole dolazi minibus i vozi te učenike. Stavili smo ih u jednu smjenu tako da svi zajedno putuju – objašnjava Čuturić.



Čuturić: Veliki problem

Dodaje kako je škola u potpunosti kadrovski popunjena. S obzirom na to da je Područna škola u Elezovićima u veoma lošem stanju, iz budžeta su dobili 30.000 KM, zahvaljujući čemu su uredili dvije učionice, a zbog nedostatka sredstava, nisu uspjeli ugraditi i sistem centralnog grijanja. U obnovljenu i opremljenu Područnu školu “Bosanska Bojna” učenici nikad nisu ušli.

 Zaključana vrata

– Vrata su zaključana, a objekt propada. Prije rata, ovo je bila osmogodišnja škola i pripadala jw tadašnjoj OŠ “Bratstvo i jedinstvo” Vrnograč, a poslije rata je obnovljena, ali nije radila, jer nije bilo učenika - kaže direktor Čuturić.

 Život je stao  

Vrnograč je do 1958. godine imao status općine, a onda je pripojen općini Velika Kladuša. Život je ovdje, kako su nam kazali mještani, skoro stao, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća je pokrenut i tako do posljednjeg rata. Vrnograč danas opet izumire, a stanovništvo odlazi. Sele se kompletne porodice. Problem su zdravstvo, kanalizacija, otpadne vode, matični ured… Petnaestak hiljada stanovnika Vrnograča, kao porezni obveznici, pune budžet, ali se danas bore za elementarna prava na zdravstvenu i policijsku zaštitu, matični ured, vatrogasno društvo, pijacu koja je nekad ovdje postojala.


Područna škola u Gradini kod Vrnograča nema više učenika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.