BUNT

Sindikat doktora medicine i stomatologije USK najavio generalni štrajk

Predstavnici poručili kako će u potpunosti poštovati Sporazum o obavljanju minimum poslova za vrijeme protesta

Štrajk zakazan za 18. februar. Ilustracija

Fena

15.2.2019

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) donio je odluku o stupanju u generalni štrajk od ponedjeljka, 18. februara. Razlog je nepoštivanje Općeg kolektivnog ugovora, odnosno izostanak drugog povećanja plaće po istom ugovoru.

- Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plaća množi s brojem radnih sati i cijenom satnice. Prema Kolektivnom ugovoru, prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. februara prošle godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. novembar, međutim u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK pri obračunu plaća od tada nije ukalkulirano povećanje. Mi smo zaista imali razumijevanja i strpljenja, što smo pokazali i jednomjesečnim zamrzavanjem štrajka, a da ne spominjem fleksibilnost pri samom potpisu Kolektivnog ugovora. Zato moram reći da smo bili prinuđeni donijeti ovakvu odluku - rekao je Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK. 

Dodao je kako dogovoreno povećanje plaće prema Kolektivnom ugovoru od novembra nije ukalkulirano doktorima u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“, Općoj bolnici u Sanskom Mostu i Domu zdravlja u Bihaću.

- U Kantonalnoj bolnici je zaposleno oko 50 posto ljekara na području Unsko-sanskog kantona, ali od ponedjeljka jednostavno moramo u generalni štrajk. Vjerujemo da novca ima i da oni koji odlučuju moraju ažurnije djelovati. Ljudi na vlasti moraju prestati baviti se samim sobom i početi rješavati praktične probleme građana. Naše strpljenje i tolerancija stigli su do krajnje granice - istakao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Predstavnici Sindikata poručili su kako će u potpunosti poštovati sporazum o obavljanju minimuma poslova za vrijeme štrajka, te da će svim životno ugroženim pacijentima biti ukazana neophodna medicinska pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.