BOSANSKI PETROVAC

RAK dao dozvolu za radio, ali ne da politika

Odluka koja je podijelila općinske vijećnike zapečatila je dobivanje frekvencije ovog lokalnog medija za sljedećih 10 godina

Građanima svojim podjelama uskratili lokalnu radiostanicu. M. Mujadžić

Piše: M. MUJADŽIĆ

18.2.2019

Zahvaljujući općinskim vijećnicima Bosanskog Petrovca, propala je mogućnost da ova općina dobije vlastitu frekvenciju za radio od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. U opoziciji smatraju da se ovim Bosanski Petrovac vraća u srednji vijek. 

 Tehnički uvjeti

Prije tri godine pokrenuta je procedura dobivanja frekvencije od RAK-a, a Agencija je izdala rješenje krajem avgusta prošle godine. Rok za aktiviranje ove dozvole nakon provjere ispunjenih uvjeta je početak marta ove godine.

- Prvog marta, kad RAK bude testirao signal, mi nećemo imati taj signal i rješenje o dodjeli frekvencije se stavlja van snage i morat ćemo čekati idućih deset godina za frekvenciju - kaže Esmir Brković, v. d. načelnika općine Bosanski Petrovac.

Odluka koja je podijelila općinske vijećnike zapečatila je dobivanje frekvencije ovog lokalnog medija za sljedećih 10 godina.

U Klubu SDA navode da je potrebno ispuniti određene tehničke uvjete, od nabave opreme vrijednosti 50.000 maraka do zapošljavanja kvalificiranog kadra, što je i bio razlog da glasaju protiv.

- Neki su bili za to da se treba iću u tu proceduru, ali dolazimo do zida i pitanja šta dalje, gdje su nam ljudski kadrovi, materijalna sredstva i sve ostalo – navodi Jasmin Hamzić iz Kluba SDA u OV Bosanski Petrovac.

Njegovo mišljenje ne dijeli Dejan Prošić, vijećnik SNS-a u OV Bosanski Petrovac.

- Poštujem odluku većine, ali je glupo po završetku postupiti ovako. Trebalo je onda na početku reći da se ne ide u taj proces. Sada, kada je 90 posto posla okončano i kada postoje modaliteti da se to riješi kroz iznajmljivanje ili neki drugi vid javno privatnog partnerstva, mislim da je trebalo završiti posao do kraja - smatra Prošić.

 Prosperitet općine

Bivši općinski načelnik Zlatko Hujić ogorčen je ovom odlukom. Kaže da Općinsko Vijeće direktno radi protiv prosperiteta ove općine.

 - Pokazalo se da svi oni ne žele da se čuje šta se ovdje dešava - kaže Hujić.

Dva sata dnevno   

Signal Radija Bosanski Petrovac emitira se dva sata dnevno i to putem interneta te na iznajmljenoj frekvenciji RTV USK. Građani ipak neće ostati uskraćeni za informacije iz Bosanskog Petrovca, tvrdi v. d. direktorica Centra za kulturu i obrazovanje pri kojem djeluje i radio.

- Ne mogu da komentiram odluke osnivača odnosno Općinskog vijeća. Trudit ćemo se i dalje da plasiramo sve informacije iz lokalne zajednice i šire - kaže Ansela Husetić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.