OBRAZOVANJE

Učenici će birati koje će predmete slušati

Menadžment se odlučio na to zato što svaki učenik kroz školovanje pokazuje sklonosti prema određenim predmetima <195> Bit će sedam izbornih područja

Gimnazija u Bihaću: Primjena novog načina rada od naredne školske godine

M. MUJADŽIĆ

20.2.2019

Menadžment Gimnazije Bihać u saradnji s Ministarstvom obrazovanja nastavlja s ispunjavanjem potreba svojih učenika, kako bi im olakšao put do željenog cilja. Osim informatičkog odjeljenja i DSD programa, koji nudi povećanu mogućnost učenja njemačkog jezika, škola se odlučila na još jedan korak i od naredne školske godine uvodi izborna područja.    

Smanjen obim

Uvođenjem novog programa učenici Gimnazije, koji će pohađati treći razred, imat će mogućnost da biraju koji predmet žele slušati češće ili pak manje. Na taj korak, po uzoru na evropske škole, menadžment se odlučio zato što svaki učenik kroz školovanje pokazuje sklonost prema određenim predmetima. Jedni su ljubitelji prirodnih, a drugi društvenih nauka.

- Za sada je u planu da to bude sedam izbornih područja. Nakon završne prve i druge godine, učenici će imati priliku da biraju jedno izborno područje. Naprimjer, ako izaberu jezičko izborno područje, to bi značilo da će matematiku izučavati u smanjenom obimu i sadražaji će biti umanjeni, dok će s druge strane sadržaji koji će izučavati u stranim jezicima biti povećani, pošto bi ih tada bilo tri, a ne dva - kaže Jasmin Hodžić, direktor bihaćke Gimnazije.

Za Aminu Šehić, učenicu drugog razreda Gimnazije, ova promjena je od velikog značaja jer joj nudi mogućnost opredjeljenja prema željenom cilju. Zanima je, kaže, jezičko i psihološko područje.

- Ja već sada razmišljam da se opredijelim za psihološki ili za jezički smjer. To mi nudi mogućnost da više učim jezike pomoću kojih lakše mogu studirati negdje vani ili pak ako ostanem u svojoj zemlji, imala bih bolje priznanje za studij - kaže Šehić.

 Pet razreda  

Podsjetimo, Gimnazija Bihać ove školske godine upisala je pet novih razreda, odnosno polaznika prvog razreda. Od toga, četiri odjeljenja opće i jedan razred informatičke Gimnazije.

Dodirne tačke  

 Interesantno je da je ova škola prije nekoliko godina uspostavila saradnju s nekoliko škola iz Turske, Srbije, Slovenije i Austrije i realiziraju zajedničke aktivnosti. Tako će biti i na proljeće, kada će domaćini, bihaćka Gimnazija, imati priliku upoznati goste s historijskim dešavanjima koja su dodirne tačke između ovih zemalja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.