INICIJATIVA Na 30. sjednici Gradskog vijeća

Fazlić: Ako ima kakvo rješenje, dajte da ga nađemo, nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi migrante

Šuhret Fazlić, osvrnuo se na aktuelnu migrantsku krizu u ovom gradu koji spada u jedno od mjesta najpogođenijih ovom krizom

Avaz.ba
20.02.2019 18:06

Šuhret Fazlić

Foto: Arhiv

Na 30. sjednici Gradskog vijeća Bihaća Šuhret Fazlić, gradonačelnik ovog grada, osvrnuo se na aktuelnu migrantsku krizu u ovom gradu koji spada u jedno od mjesta najpogođenijih migrantskom krizom u BiH.

Istakao je da se migrantska kriza tretira kao elementarna nepogoda, zemljotres ili požar. 

- To je nešto što se nama desilo, što nismo očekivali i mi na to ne možemo utjecati. Ja sam migrante slagao, ali ne svojom krivicom. Dali smo obećanje da ćemo izmjestiti te ljude iz Borića u fabriku "Bira", a kada se završe radovi na Borićima, obećali smo ih vratiti. Međutim, veliki broj migranata je u međuvremenu pristigao u Bihać i umjesto nekoliko stotina ljudi smještenih u "Biri", došli smo u situaciju da ih imamo više od dvije hiljade. Ja ne mogu na to utjecati, niti bilo ko drugi - kazao je Fazlić.

On je zamolio sve vijećnike da zajedno pokušaju iznaći rješenje kada je riječ o problemu s kojim su se susreli. Međutim, istakao je da bilo koji oblik nehumanog postupanja prema izbjeglicama neće poduzimati te je naglasio da će prije svoj mandat gradonačelnika staviti na raspolaganje nego raditi na prisilnom protjerivanju izbjeglica.

- Ako ima kakvo rješenje, dajte da ga nađemo. Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40 ili 100 migranata, vraća ih mimo zvaničnog graničnog prijelaza. Mene vrijeđa kao Bosanca da neko može iz druge države ući na teritorij BiH i ponašati se kako želi, bez obzira koliko to bila prijateljska država. U BiH ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać - istakao je Fazlić.

Također, na sjednici je jednoglasno usvojena inicijativa da se uputi pismeni poziv Predsjedništvu BiH da se u Bihaću održi zasjedanje na temu migrantske krize u ovom gradu.

Komentari

NA VRH