SJEDNICE

Vlada USK predstavila Nacrt budžeta za 2019. godinu

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić istakao da je ovo najrealniji iznos u posljednjih deset godina

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK). Arhiv

Fena

21.2.2019

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj je sjednici predstavila je Nacrt budžeta za 2019. u iznosu od 224.606.000 KM. Istaknuto je da se cjelokupan iznos odnosi i na rashode, izdatke i pokriće deficita.

- Nisu sva sredstva budžetska, neka se odnose na vlastita i namjenska, kao i na donacije. Moramo napomenuti kako je ovo samo prvi korak ka stabilizaciji i konsolidaciji finansijskog stanja u kantonu. Moramo provoditi reforme u javnom sektoru, kako bi uravnotežili prihodovnu i rashodovnu budžetsku stranu i kako bi iduće godine imali još realniji budžet - kazao je Vedran Prša, ministar finansija USK. 

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić istakao je kako je ovo najrealniji budžet u posljednjih deset godina, bez ličnih želja i lažnih obećanja.

- To možemo reći shodno ocjenama i mišljenju Ministarstva finansija Federacije BiH. Naši nagomilani dugovi rezultat su nerealnog planiranja u prethodnim godinama, što više ne smijemo dopustiti. Možemo reći da smo radom na stabilizaciji finansijske situacije u posljednjih nekoliko mjeseci postigli to da nam je tekuća bilanca pozitivna osam miliona KM, da nam je razlika između prihoda i rashoda iz minusa od četiri miliona došla u plus od 1.300.000 KM - istakao je premijer Ružnić. 

Usvojen je i izvještaj o radu Kantonalnog suda u Bihaću u 2018. godini, koji je okarakteriziran kao razlog za optimizam kada je u pitanju pravosuđe u ovom kantonu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.