BIHAĆ Treću sedmicu u generalnom štrajku

Protestna šetnja doktora medicine i stomatologije USK

Fena
04.03.2019 14:12

Protestna šetnja u Bihaću

Foto: FENA

Doktori medicine i stomatologije iz Unsko-sanskog kantona (USK), koji su već treću sedmicu u generalnom štrajku, danas su u Bihaću organizirali i protestnu šetnju gradskim ulicama.

- S obzirom na to da štrajk ulazi u treću sedmicu bez ikakvih pomaka, odlučili smo organizirati i ovu protestnu šetnju. Na ovaj način želimo pokazati da se borimo samo za dvije stvari, da se poštuje zakon - Kolektivni ugovor, koji se, nažalost, već četiri mjeseca ne poštuje na način na koji bi trebao i da nam se omogući da ostanemo u našoj zemlji liječiti svoje sunarodnjake, a ne da idemo negdje drugo trbuhom za kruhom - rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić naglasio je da su doktori u ovom kantonu još jednom poniženi, s obzirom na to da svoja prava moraju tražiti na ulici.

- Mi ne tražimo ništa drugo, osim poštivanja potpisanog Kolektivnog ugovora, prema kojem nam je još u novembru prošle godine predviđeno drugo povećanje plaće. Naravno, danas su tu s nama kolege i iz ustanova u kojima se implementira Kolektivni ugovor, ali nas iz sindikalne solidarnosti podržavaju - dodao je Kurtagić.

Iz Sindikata su istakli kako su prošle sedmice bili na sastanku s kantonalnom ministricom zdravstva, rada i socijalne politike Nerminom Ćemalović, međutim, nisu mogli shvatiti i prihvatiti objašnjenja za trenutnu situaciju.

Potvrđeno je kako će se ovaj put istrajati u zahtjevima, ali i da će se svi ljekari u međuvremenu maksimalno pridržavati sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka.

Komentari

NA VRH