PROJEKTI

Cazin bi uskoro mogao dobiti Islamski kulturni centar

Dok ne dobijemo građevinsku dozvolu, neozbiljno je da se obraćamo potencijalnim donatorima, kaže ef. Mujakić

Idejno rješenje budućeg Islamskog centra u Cazinu

S. JAPIĆ

8.3.2019

Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Cazinu uskoro bi mogla početi. Objekt bi bio spoj bosanskohercegovačke i osmanlijske arhitekture i odlično bi se uklopio u ambijent grada Cazina.

Tehničke stvari

Lokacija za izgradnju određena je još prije nekoliko godina i Centar će biti izgrađen na području poznatom kao „Bolničko voće“.

Prema riječima Saida ef. Mujakića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Cazin, ostalo je još da se riješe dvije tehničke stvari, prije izdavanja same građevinske dozvole.

- Jedna se tiče kantonalnih organa i imamo dogovor da ćemo to u narednih 15-20 dana završiti. Druga značajnija aktivnost tiče se našeg suda, odnosno gruntovnice. Treba nam ZK izvadak, prema kojem bi Medžlis IZ Cazin bio korisnik prava građenja, što bi otklonilo sve prepreke za izdavanje građevinske dozvole – rekao je ef. Mujakić.

Dodaje da je urbanistički i glavni projekt urađen i da se već neko vrijeme nalazi kod potencijalnih donatora.

- No, dok god ne budemo imali građevinsku dozvolu u džepu, pomalo je neozbiljno da kucamo na vrata bilo kojeg donatora.

Lokacijska dozvola  

- Izdata je i lokacijska dozvola, koja je, ustvari, jedna vrsta urbanističke saglasnosti te je predata dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole. Nadamo se da ćemo je ubrzo i dobiti kako bismo krenuli u realizaciju – naglasio je ef. Mujakić.

 Brojni sadržaji

Površina centra iznosit će 15.000 kvadratnih metara. Zamišljen je kao objekt multifunkcionalnog karaktera, u kojem će se, osim vjerskih sadržaja, obavljati i brojne druge aktivnosti i usluge.



Ef. Mujakić: Otkloniti sve prepreke

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.