POLJOPRIVREDA

Napuštena i zarasla polja davat će se u zakup

Prema postojećim propisima, svi koji posjeduju zemlju dužni su je obrađivati odnosno održavati, a ako to nisu u mogućnosti, trebali bi je ustupiti ili na drugi način riješiti

Ogromne površine zemljišta na području USK su napuštene i zarasle u korov

M. MUJADŽIĆ

12.3.2019


Inicijativa o zaduživanju općina i gradova o stavljanju poljoprivrednog zemljišta u funkciju dobila je podršku zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona jer značajne površine zemlje se ne obrađuju, a pojedine lokalne zajednice ih ne žele dati u zakup.

Velik problem

Šefik Dedić bavi se proizvodnjom povrća u zatvorenom. Za razliku od svojih kolega, koji ne uspijevaju sve prodati, Dedić s plasmanom, kako kaže, nema problema. Uz vlastito koristi i zakupljeno zemljište. Jedan od većih problema poljoprivrednika je upravo nedostatak zemljišta za obradu, kojeg ima, ali ga je teško dobiti.

Prema postojećim propisima, svi koji posjeduju zemlju dužni su je obrađivati odnosno održavati. Ako to nisu u mogućnosti, trebali bi je ustupiti ili na drugi način riješiti, a u skladu s propisima o davanju nekretnina u zakup.

Zato je Vlada na nedavno održanoj sjednici usvojila Inicijativu o zaduživanju općina i Gradova o stavljanju u funkciju zapuštanog poljoprivrednog zemljišta.

- Raspoloživo državno zemljište koje imaju daju u zakup poljoprivrednim proizvođačima da bi na taj način povećali poljoprivrednu proizvodnju - ističe Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

Inicijativu je pokrenuo bivši bosanskopetrovački načelnik, a sada zastupnik u Skupštini Zlatko Hujić.

Slovo zakona

- Pojedine lokalne zajednice ne daju zainteresiranim poljoprivrednicima zemljište u zakup. Zakon o poljoprivrednom zemljištu tu mora biti konkretniji i da, ako se već ne naplaćuje porez na zemlju koja se ne obrađuje, ona smatra napuštenom  – ističe Hujić.

Kako inicijativa ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, Hujić dodaje da će sada insistirati na rokovima i onima koji će biti u obavezi nadzirati implementaciju same inicijative.

Diktiraju uvjete

- Puno je površina pod korovom i kad tu zemlju hoćemo kultivirati i obrađivati, odjednom se pojavi vlasnik kojeg nije bilo po 30 godina. Tada on počne diktirati uvjete, što otežava zakup - ističe Dedić.



Kulenović: Povećati proizvodnju

Hujić: Nadzirati implementaciju

Dedić: Treba nam zemlja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.