PROJEKTI

Bihać bi uskoro mogao dobiti biciklističke staze

Izabrana je konsultantska firma koja će pripremiti studiju izvodljivosti uređenja i proširenja biciklističkih staza, kaže ministar

Bihać ima tri biciklistička kluba, ali ne i staze za njih

M. MUJADŽIĆ

13.3.2019

Bihać nema označene biciklističke staze iako je ovaj sport dosta omiljen među Bišćanima te su formirana i tri biciklistička kluba.  Prepoznajući važnost biciklizma, vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je strategiju za uređenje sistema biciklističkih staza.

Dobra namjera

Predsjednik Rekreativnog biciklističkog kluba (RBK) „Japod“ Ahmet Alibabić namjeru vlade da se napokon nešto promijeni ocjenjuje dobrom.

- Biciklističke staze treba označiti, jednako kao planinarske što su označene, ali i nas bicikliste uključiti u proces izrade strategije. Svakako bismo dali korisne savjete i pomoć – kaže Alibabić.

S njim se slaže i Adnan Mekić iz Brdsko-biciklističkog kluba (BBK) “Daj krug”.

 - Naši prijatelji iz većih gradova, poput Sarajeva, Mostara i Banje Luke, rade kritične mase okupljanja jednom mjesečno gdje vlastima i ostalim učesnicima u saobraćaju daju do znanja da su i biciklisti ravnopravni učesnici - ističe Mekić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Adnan Alagić kazao je da je na nedavno održanoj sjednici Vlade izabrana konsultantska firma koja će pripremiti studiju izvodljivosti uređenja i proširenja biciklističkih staza.


Alibabić: Uključiti i bicikliste

Donatorska sredstva

- Vidjet ćemo šta se može unaprijediti. Nakon izrade studije i njenog usvajanja krenut će se u realizaciju na terenu. Tražit će se izvođači te, osim naših, i donatorska sredstva – ističe ministar Alagić.

Ni u Cazinu nije bolje

Za ljubitelje biciklizma iz Cazina, koji promoviraju zdrav način života i sport općenito, situacija nije ništa bolja.

 - U Cazinu nemamo riješenu infrastrukturu što se tiče biciklističkih staza, ali smo ih sami pravili po šumskom terenu, tako da imamo nekoliko urađenih šumskih staza, ali to nije dovoljno - kaže Jasmin Ljubijankić iz Biciklističkog kluba “Cazin”.


Mekić: Ravnopravni učesnici

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.