SANSKI MOST

Zgradi stare željezničke stanice vratiti stari sjaj

Nalazi se u veoma lošem stanju i potrebna su velika sredstva za njenu obnovu, a stvari dodatno komplicira to što se radi o nacionalnom spomeniku BiH

Željeznička stanica se nalazi u veoma lošem stanju

Piše: S. TULIĆ

4.4.2019

Zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu vrijedan je kulturno-historijski spomenik koji treba renovirati i vratiti mu nekadašnji sjaj, zaključeno je na nedavno održanoj javnoj tribini o tome kako ovaj objekt zaštititi od daljnjeg propadanja.

Zub vremena

Iako se nalazi na listi zaštićenoga kulturnog naslijeđa, zgrada je trenutno prepuštena propadanju i zubu vremena.

Prema riječima Amira Kadića, direktora Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa Unsko-sanskoga kantona, građevina se nalazi u veoma lošem stanju i njena eventualna restauracija bi iziskivala velika sredstva.

 - U ovom slučaju situaciju komplicira to što se zgrada nalazi u ingerenciji Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Sve to komplicira administrativno-zakonske procedure i u značajnoj mjeri poskupljuje sam projekt - kaže Kadić.

Prema njegovim riječima, prvi korak koji treba uraditi je izrada projektne dokumentacije kako bi se eventualno projekt mogao kandidirati kod domaćih vlasti ili međunarodnih institucija.

Profesor historije u Sanskom Mostu Velid Selman ističe kako ovaj objekt za grad na Sani ima veliki simbolički značaj i historijsku vrijednost.

 Simbol napretka

- Brojne generacije Sanjana emotivno su vezane za ovu zgradu, ona je simbol ekonomskog napretka i urbanističkog širenja Sanskog Mosta u jednom historijskom periodu. Najbolje bi bilo kada bi se mogla preurediti u neku vrstu kulturnog centra i ostaviti u amanet budućim generacijama - kazao je Selman. Inače, zgrada je nedavno stradala u požaru koji je izbio u njenom prizemlju, a spašena je samo pravovremenom intervencijom vatrogasaca.

Historijat građevine

Stara željeznička stanica izgrađena je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije 1913. godine, u sklopu projekta produženja uskotračne šumske pruge od Srnetice do Prijedora, a gradilo ju je akciono društvo Bosanske šumske industrije 'Otto von Steinbeis'. Uskotračna pruga ukinuta je 1976. godine, a nakon toga objekt je korišten kao upravna zgrada za komunalno poduzeće "Sana", a onda je prepušten propadanju. Tokom posljednjeg rata u BiH zgrada je znatno oštećena.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.