BIHAĆ Turistička zajednica u saradnji s rafting-agencijama

Građani, učenici i rafteri čiste Unu i naselja uz obalu

Čistit ćemo skoro cjelokupni tok rijeke Une od Martinbroda do Bosanske Krupe, kaže Redžić

M. M.
06.04.2019 17:02

S jedne od prijašnjih akcija čišćenja rijeke Une

Turistička zajednica Grada Bihaća u saradnji s rafting-agencijama i Gradskim sportskim savezom u ovom mjesecu organizira akcije čišćenja i uređenja grada te ekološku regatu na Uni pod sloganom “Eko-građani na kopnu i na vodi“. 

 Počinju pripreme

- Zajedno s građanima, učenicima srednjih škola i članovima rafting-agencija već smo čistili naselja Golubić, Lohovo i Račić, dok su članovi italijanske organizacije IPSIA i učenici Katoličkog školskog centra čistili i uređivali područje oko trgovačkih centara i stambenih zgrada u gradskom naselju Ceravci. U narednim vikendima ćemo imati i prvu eko-regatu kako bismo našu Unu pripremili za tradicionalnu „Una“ regatu – riječi su direktora Turističke zajednice Grada Bihaća Armina Amidžića.

Prvu eko-regatu najavio je predstavnik rafting-agencija Edin Redžić.

 Očekuju pomoć

- Eko-regatu smo sektorski podijeli na sve ovdašnje rafting-agencije. Čistit ćemo skoro cjelokupni tok rijeke Une od Martinbroda do Bosanske Krupe. Posebnu ćemo pažnju obratiti na dijelove Une u središtu Bihaća, koji su prilično zahtjevni za takve akcije. Naravno, nadamo se da će nam pomoći i naši sugrađani iz gradskih, ali i prigradskih naselja – dodao je Redžić.

Staza od Željave do Vučijaka

Organizator ima u planu staviti u funkciju i planinarsko-biciklističku stazu od Željave do Vučijaka koja je trenutno zarasla u korov. Upućena je i molba građanima, posebno onima koji žive uz Unu, da u danima vikenda daju svoj doprinos u uređenju grada i time ga učine atraktivnim za strane i domaće goste koji su najavili dolazak u Bihać.

Komentari

NA VRH