VELIKA KLADUŠA

U azilu će biti mjesta za još 150 pasa lutalica

Trenutno je kapacitet 80 pasa, no u njemu se nalazi daleko veći broj lutalica

U toku izgradnja upravne zgrade s veterinarskom ambulantom i novim boksovima

A. DIZDAREVIĆ

11.4.2019

U Velikoj Kladuši počeli su radovi kako bi se proširio objekt Privremenog prihvatilišta za životinje. U toku je izgradnja upravne zgrade s veterinarskom ambulantom i novih boksova, a što će omogućiti privremeni smještaj za još 150 pasa lutalica.

Pozivi građana

- Trenutni kapaciteti privremenog prihvatilišta su 80 pasa lutalica, iako se u njemu nalazi daleko veći broj pasa. Zbog nedostatka prostora nismo u mogućnosti odgovoriti na sve pozive građana da se psi sklone s ulica i iz naselja - kazao je Senad Elezović, upravitelj prihvatilišta.

Dodaje da je riješen i problem snabdijevanja prihvatilišta električnom energijom, a svi radovi bi trebali biti završeni u maju.

- Privremeno prihvatilište samo je dio u lancu rješavanja problema pasa lutalica, naročito ako se ima u vidu da se u trenutku početka našeg rada na području općine Velika Kladuša, prema nekim podacima, nalazilo oko 4.000 pasa lutalica - kaže Elezović.

Zaštita životinja

Dodaje da je jedna od aktivnosti koje je prihvatilište realiziralo u saradnji s njemačkom organizacijom za zaštitu životinja „Dog's Hope“ sterilizacija više od 200 pasa.

- Sa istom organizacijom već naredne sedmice počinje realizacija još jedne akcije kastracije, odnosno sterilizacija oko 500 pasa -  najavio je Elezović.

Izdali brošuru

Radi upoznavanja građana s radom privremenog prihvatilišta i poduzetim mjerama te kako pomoći rad prihvatilišta i kako udomiti životinju, izdata je brošura. Brošure će biti podijeljene građanima, ali i po školama, a sve radi zajedničkog djelovanja, pomoći i razumijevanju problematike pasa lutalica.



Elezović: Dio lanca

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.