BIHAĆ

Vlada USK i policija nisu postigle dogovor, novi sastanak u srijedu

Traže povećanje osnovice plaće

Alagić: Pregovori u Vladi USK bez konkretnog dogovora

M. AVDIĆ

10.4.2019

Predstavnici Sindikata policije Unsko-sanskog kantona i Vlada USK danas su održali sastanak na kojem ništa konkretno nisu dogovorili osim da nastavljaju pregovore u srijedu. 

Predstavnici Sindikata policije jučer su organizirali dvosatni štrajk upozorenja da bi upozorili na težak položaj pripadnika policije u ovom kantonu te traže ispunjavanje određenih zahtjeva, prije svega povećanje osnovice plaće od 3,5 posto i isplatu zaostalih naknada koje nemaju karakter plaće.

Predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić kazao je za „Avaz“ da su dali nekoliko ponuda Vladi, no dogovor je još daleko, jer je povećanje osnovice plaće i dalje sporno. 

- Čak i kad bi prihvatili neku od naših ponuda za povećanje osnovice plaće, to bi se počelo primjenjivati tek od 1. januara 2020. godine. To je najviše što su nam oni mogli ponuditi. Osnovna plaća našeg policajca je 756 KM i, što se tiče visine plaća, ako poredimo s drugim kantonima, mi smo sada negdje u sredini. No, naš obim posla je zbog migrantske krize povećan za 100 posto. Osim u Sarajavskom, kolege u drugim kantonima nemaju taj problem. Zato smatramo da su naši zahtjevi opravdani.

Na upit šta je s novcem koji Unsko-sanski kanton dobiva od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i može li se on upotrijebiti za poboljšanje uvjeta rada policije, Alagić odgovara:

- Pitali smo i za taj novac i od Vlade smo dobili odgovor da se on ne može upotrijebiti za plaće, već samo za kupovinu opreme za policiju - uniformi, pancira i druge zaštitne opreme. No, vidjet ćemo šta dalje u srijedu, nakon novog sastanka. Do tada štrajkova neće biti jer smatramo da to nema smisla. Zna se koje mjere idu kojim redom, štrajk upozorenja, protesti i na kraju generalni štrajk. Sve zavisi od toga hoćemo li i kakav dogovor postići.

Povećanja za oko 80 KM

Osnovna plaća policajca u USK iznosi 756 KM, a osnovica iznosi 280 KM. 

Povećanjem osnovice na 300 ili 310 KM, koliko zahtijeva Sindikat, plaća bi iznosila 837 KM, odnosno bila bi povećana za oko 80 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.