PROJEKTI

Vrelo Zdene za prvomajske praznike bit će osvijetljeno

Ranije je uređeno šetalište u dužini od oko 300 metara, a uz lijevu obalu rijeke izgrađeni su sadržaji za odmor i igru najmlađih te zasađeno ukrasno bilje

S jednog od prijašnjih prvomajskih uranaka na vrelu Zdene

S. TULIĆ

14.4.2019

Izletište na vrelu rijeke Zdene kod Sanskog Mosta jedno je od najljepših u Krajini. Omiljeno mjesto za odmor Sanjana uskoro će zasjati u novom ruhu.

Turistička ponuda

Ovih dana je počeo projekt osvjetljavanja izletišta, a izgradnju rasvjete realizira Mjesna zajednica Zdena uz pomoć Općine Sanski Most i Fonda za komunalne djelatnosti i infrastrukturu.

- Izgradnja rasvjete je nešto što je planirano još prošle godine, a sada su se stekli uvjeti za realizaciju tog projekta. I ove godine Mjesna zajednica Zdena organizirat će tradicionalnu proslavu Prvoga maja, Međunarodnog praznika rada, i organizatori već sada pozivaju građana da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Ovo izletište je jedno od najljepših i najuređenijih na području Unsko-sanskog kantona i čini sastavni dio turističke ponude na ovim prostorima. Poslije izgradnje rasvjete na njemu će se moći uživati i u noćnim satima – navode iz Općine Sanski Most.

Podsjećamo da je u proteklih nekoliko godina ovo sansko izletište uređeno i da je dobilo sasvim novi izgled. Uređena je staza za šetnju u dužini od oko 300 metara, uz lijevu obalu ove rijeke izgrađeni su sadržaji za odmor i igru najmlađih te zasađeno ukrasno bilje.

Vrijednost projekta

Vrijednost ovog projekta iznosila je 22.000 maraka, a sredstva su osigurali UNDP i lokalne vlasti u Sanskom Mostu.

Posjeta ronilaca

Prije nekoliko godine vrelo Zdene je posjetila grupa francuskih ronilaca. Napravili su fotografije prilikom zarona u izvorište Zdene na dubini od 140 metara koje pokazuju da je i na tim dubinama i u tom mraku fauna raznovrsna te su uočili čovječiju ribicu, školjke, razne račiće.



Izletište dobiva javnu rasvjetu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.