LEGISLATIVA

Skratiti rokove izdavanja dozvola za gradnju

Predstavnici resornog ministarstva i gradova i općina Kantona razmotrili pismene primjedbe i sugestije koje će biti uvrštene u prednacrt ova dva zakona

Bihać: Izmjene zakona će omogućiti i legalizaciju dijela bespravno izgrađenih objekata

Piše: S. TULIĆ

18.4.2019

U Kantonalnom ministarstvu građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša uočili su određene probleme u primjeni Zakona o prostornom uređenju i građenju te Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata pa su stoga odlučili početkom ove godine pristupiti izmjenama i dopunama ovih zakonskih rješenja.

 Radni sastanak

Povodom toga, organiziran je radni sastanak na kojem su predstavnici resornog ministarstva i gradova i općina Kantona razmotrili pismene primjedbe i sugestije koje će biti uvrštene u prednacrt ova dva zakona.

– Zakon o prostornom uređenju i građenju trebamo mijenjati kako bismo ga uskladili sa Zakonom o energetskoj efikasnosti Federacije BiH. Neki od problema koje smo uočili u praksi su uključivanje zainteresiranih stranaka, konkretno komšija, skraćenje rokova izdavanja dokumentacije o građenju, lokacijske i urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje te upotrebne dozvole - kaže Mirsada Mujkić-Pjanić, pomoćnica ministra građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskoga kantona.

Gradska uprava Bihaća inicirala je izmjene i dopune oba zakona, posebno onoga o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Primarni cilj

- Naš je primarni cilj omogućiti da se većina bespravno izgrađenih objekata na području grada Bihaća legalizira, ne samo u užem gradskom jezgru. Naravno, ono što se ne bude moglo legalizirati bit će uklonjeno - kaže Suvad Tutić, pomoćnik gradonačelnika Bihaća za urbanizam, građenje i inspekcijske poslove.

Značajan problem predstavlja i dugo čekanje na mišljenja javnih institucija i drugih organa uprave u postupku tokom izdavanja dokumentacije za izgradnju.

Skratiti rokove

-  Reformskom agendom BiH obavezni smo skratiti rokove za izdavanje akata o gradnji i priključka na elektroenergetsku mrežu. Ovim izmjenama i dopunama nastojat će se te rokove skratiti - kaže Mujkić-Pjanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.