PROJEKTI

Mladi naučili kako snimiti film u vlastitoj režiji

Nastala djela bit će prikazana na festivalu u Sarajevu od 18. do 22. septembra

Pozitivna „filmska“ priča iz Bosanskog Petrovca. S. T . M. Zg.

S. T . M. Zg.

20.4.2019

Mladi iz Bosanskog Petrovca i Prijedoru učili su kako snimiti film, a zatim su napravili i vlastiti uradak.  

 Osnovne upute

Radi se o saradnji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Bosanski Petrovac i prijedorskog kina „Kozara“ sa „Viva“ školom filma“ iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom OSCE-a.

Edukatori radionice su popularni producent Goran Lukić iz Novog Sada i režiser Ratko Orozović iz Sarajeva.

Prvog dana radionice polaznici su dobili osnovne upute za snimanje filma. Drugi dan 26 mladih iz Bosanskog Petrovca snimilo je film u vlastitoj režiji. Film „A đe je to“ snimljen je prema istinitom događaju. Treći dan radionice protekao je u montiranju filma, koji će premijerno biti prikazan na Dan općine Bosanski Petrovac te će film biti prikazan na „Viva festivalu filma“ u Sarajevu od 18. do 22. septembra.


Prijedorčani snimili psihološki triler. S. T . M. Zg.

Prema riječima v. d. direktorice Centra za kulturu i obrazovanje Ansele Husetić, lijepo je bilo vidjeti da se u Bosanskom Petrovcu dešavaju pozitivne aktivnosti.

- Cilj radionice je prije svega edukacija mladih, koji će možda sutra postati poznati režiseri, producenti, kamermani, glumci itd. Zahvaljujući ovoj radionici, za Bosanski Petrovac će se prvi put čuti na „Viva festivalu filma“ u Sarajevu - kazala je Husetić.

Na radionice u Prijedoru prijavilo se 18 mladih ljudi, a nekima je ovo prvi put bilo da se susreću s filmom i to na praktičan način.

Autorska muzika

Učesnici radionice su timskim i kreativnim radom stvorili vlastiti film „Da...“, psihološki triler u crno-bijeloj tehnici. Da bi film bio potpuno autorski, pobrinuo se polaznik Svetozar Kosanić, koji je snimio autorsku muziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.