UNSKO-SANSKI KANTON

Prosvjetari ponovo prijete generalnim štrajkom

S.K.

23.4.2019

Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjoj su konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo odnosom i ponašanjem kantonalnog resornog ministarstva i najavili ponovno pokretanje aktivnosti oko organiziranja generalnog štrajka. 

Razlozi su, kako su naveli, ignoriranje sindikata prilikom sastavljanja prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanja te nepoštivanje kolektivnog ugovora i određenih stavki sporazuma s Kantonalnom vladom kojim su u januaru zaustavljene pripremne aktivnosti za generalni štrajk.

- Nedopustivo je da se akti koji se tiču radnika koje mi zastupamo donose bez barem konsultacija sa sindikatima. Na skupštinsku proceduru su upućeni prijedlozi o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, da sindikati uopće nisu s tim upoznati. Nacrt koji je usaglašen sa sindikatima stavljen je van procedure i vraćen na početak. Tako se, naprimjer, daje ovlast ministru obrazovanja USK da mijenja i imenuje upravne školske odbore, a da se prethodno ne mora ni konsultirati ni s kim. Slična je situacija i kod donošenja pravilnika o tehnološkom višku - rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu Samir Fajić najavio je ponovno pokretanje aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka.

- Mi ćemo u skorije vrijeme, uz saglasnost naših organa, ponovo pokrenuti inicijativu za organiziranje generalnog štrajka. Osnovni razlozi su nepoštivanje kolektivnog ugovora i nepoštivanje dogovora s Vladom iz januara. Dovoljno je reći da nijedna stavka iz dogovora nije ispoštovana u roku od 60 dana, kako je bilo obećano - dodao je Fajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.