SANSKI MOST Uskoro raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesije

Na Vojničkom polju godišnje se može izvaditi 50.000 tona boksita

Općinsko vijeće u Sanskom Mostu dalo je zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju boksita na lokalitetu kod sela Bojište

Piše: S. TULIĆ

Vojničko polje: Prema rezultatima istraživanja, radi se o bogatom nalazištu


Općinsko vijeće u Sanskom Mostu dalo je zeleno svjetlo za pokretanje postupka dodjele koncesije za eksploataciju boksita na lokalitetu Vojničko polje kod sela Bojište.

Velika površina 

Ovo selo se nalazi u blizini mjesta Lušci Palanka, između Sanskoga Mosta i Bosanske Krupe, a koncesiju će dodjeljivati Ministarstvo privrede Unsko-sanskoga kantona putem javnoga poziva, čije se objavljivanje očekuje uskoro.

 Inače, u protekle dvije godine istraživanja na tom području provelo je poduzeće Rudnici boksita „Jajce“ iz istoimenoga grada i pokazalo se da se na tom području nalaze velika nalazišta ove rude. Procijenjeno je kako bi godišnja proizvodnja mogla dostići oko 50.000 tona visokokvalitetnog boksita.

Zanimljivo je kako je prošle godine koncesijska dozvola za eksploataciju boksita izdata poduzeću „Marčeta impex“ iz Bijeljine i to na lokalitetu Oštrelj, koji se također nalazi na području Lušci Palanke. Koncesija je izdata na period od dvadeset godina i odnosi se na lokalitet čija ukupna površina iznosi dvadeset i devet hektara zemljišta.

Radna mjesta

 Lokalne vlasti se nadaju kako će pokretanje eksploatacije boksita ekonomski oživjeti ovaj kraj u kojem žive isključivo povratnici srpske nacionalnosti i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta.

Bogata nalazišta

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija, pokazala su kako planina Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskoga Mosta, krije bogata ležišta crvenog boksita. Ta vrsta boksita smatra se najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminija.

 
NA VRH

Komentari