CAZIN Krajem maja u starom gradu počinje kolonija skulptora

Na Ostrožac dolaze kipari iz Slovenije, Hrvatske i BiH

Učestvovat će i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji rade svoje završne diplomske radove u kamenu bihacitu

S. JAPIĆ
11.05.2019 18:47

Brojne skulpture krase unutrašnjost starog grada Ostrošca

Foto: S. Japić

Jedinstvena i nadaleko čuvena kolonija skulptora Ostrožac, svojevrsna galerija pod vedrim nebom, ove godine počet će 23. maja. I ove godine udarci dlijeta i čekića kipara odjekivat će unutar zidina srednjovjekovnog grada Ostrožac i odzvanjati kanjonom rijeke Une. 

Posebna vrijednost

U koloniji će učestvovati akademski kipari iz naše zemlje i inozemstva, kao i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva koji rade svoje završne diplomske radove u kamenu bihacitu. Posebna vrijednost ove kolonije su skulpture, koje ostaju u trajnom vlasništvu JU „Kulturni centar“ Cazin i starog grada Ostrošca, čiji su sastavni dio.

  •  Učestvovat će iskusni kipari
    Učestvovat će iskusni kipari Foto: (S. Japić)

- Ove godine dolaze nam akademski kipari Adrian Marok i Marko Zelenko iz Hrvatske i Slovenije, dok će iz naše zemlje učestvovati Darko Šobot i Samir Sućeska, zajedno sa studentima Harisom Kusturicom, Dolores Mrnjavac i Cazinjankom, budućom kiparicom Aidom Begić - rekao je Muhamed Dervić, direktor „Kulturnog centra“ Cazin.

Uz ove umjetnike, koji će svoje skulpture raditi u autohtonom kamenu bihacitu, tu su i stalni učesnici, cazinski umjetnici.

Radovi od terakote

- Nurija Ljubijankić i Ismet Kasumović će kao i prošlih godina raditi salonske skulpture od terakote, koje postaju dio zbirke skulptura JU „Kulturni centar“ Cazin“

  • Dervić: Trajna postavka
    Dervić: Trajna postavka Foto: (S. Japić)

Sve ove skulpture su trajna postavka cazinske Galerije, a uskoro će jedan broj njih biti postavljen u novouređenom prostoru zgrade „Gimnazije“ – dodaje Dervić.

Inoviraju sadržaje

Ovu jedinstvenu koloniju pod vedrim nebom godinama su pohodili razni umjetnici, kipari, slikari, pisci, putopisci, historičari, ali i turisti, kojih je svake godine sve više. Zbog toga svake godine inoviramo sadržaje ove manifestacije, koja je od značaja za FBiH, kaže Dervić.

Oglasi

Komentari

NA VRH