NEVRIJEME

U Bihaću poplavljene ceste i desetak kuća, u Cazinu stavljaju vreće s pijeskom zbog izlijevanja Mutnice

Poplavljeni dvorišta, garaže i stambeni objekti u ulici Frane Jukića iza Kantonalne bolnice

M. AVDIĆ

13.5.2019

S lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Na području Unsko-sanskog kantona zbog kiše koja bez prestanka pada već skoro 24 sata zabilježen je porast vodostaja rijeka Une, Sane, Klokota, Mutnice i Horljave. 

Najdramatičniji je porast vodostaja Klokota, koji je jučer iznosio 151 centimetar, a jutros čak 357, što znači da je preko noći došlo do porasta od 206 centimetara.

Una i Sana još nisu prešle kritični prag. Vodostaj Une je 62 centimetra, a kritična tačka je 100, dok je Sana porasla za 222 centimetra, a kritična tačka je 380.

Direktor Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona Muharem Kartal kazao je za „Avaz“ da je zabilježeno plavljenje saobraćajnica i objekata, ali ne zbog izlijevanja rijeka već zbog oborinskih voda. Naime, odvodi nisu mogli primiti toliku količinu vode u kratkom vremenu, a neki su se i začepili.

- Zabilježene su intervencije, odnosno radnici JKP „Komrad“ su čistili odvode u bihaćkim naseljima Kamenica i Pokoj, dok su u naselju Veliki Lug poplavljene tri kuće, također zbog nakupljanja oborinskih voda. Poplavljeni su dvorišta, garaže i stambeni objekti u ulici Frane Jukića iza Kantonalne bolnice. U toj ulici kolovoz je bio poplavljen u dužini od 30 metara, a i sad ima oko 30 centimetara vode na cesti. Zabilježene su i intervencije ''Komrada'' u ulici Sile nebeske te u naselju Pokoj – kazao je Kartal.

Dodaje da je kritičnija situacija na području Cazina, gdje je rijeka Mutnica u velikom porastu, i vodostaj je od jučer skočio sa 105 na 262 centimetra.

- Zbog izlijevanja Mutnice zabilježeno je sedam intervencija vatrogasaca i uposlenika JKP „Vodovod i čistoća“ u mjesnim zajednicama Slatina, Mutnik, Ćoralići, gdje su stavljene vreće s pijeskom radi odbrane od poplava. Poplavljen je i parking kod cazinske gimnazije – navodi Kartal.

Dodaje da je na području Cazina obustavljen saobraćaj na nekoliko mostova.

- Mostovi u naseljima Rajak i Prkos su trenutno prohodni, dok je u Pervizima i Starom gradu u Stijeni zbog porasta nivoa rijeke Horljave saobraćaj preko mostova obustavljen – kaže Kartal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.