INTERVJU

U kakvim smo problemima obnova Kantonalne bolnice u Bihaću dobro napreduje

Privodi se kraju obnova i opremanje operacionih sala, Odjela ortopedije, dok su odjeli urologije, onkologije i transfuzije kompletno završeni

Ćemalović: Pregovori sa sindikatima i dalje traju

Piše: M. AVDIĆ

22.5.2019

Zdravstvo na području Unsko-sanskog kantona je u sve većim problemima, kako zbog odlaska medicinskih radnika tako i zbog sve većeg priliva migranata. Kako se nose sa svim tim problemima i koja su moguća rješenja razgovarali smo s ministricom zdravstva USK Nerminom Ćemalović. 

 Nedostaje ljekara

Koliko ljekara i medicinskog osoblja trenutno nedostaje u Kantonu?

- Ne mogu precizno odgovoriti na to pitanje sve dok nam podatke ne dostave zdravstvene ustanove čiji je osnivač USK. No, najviše nam nedostaje doktora opće medicine, specijalista porodične medicine, kao i pedijatara. Također, nedostaje nam i onkologa, pneumoftiziologa, kliničkih citologa, patologa, kao i dermatovenerologa. Problem nastojimo riješiti dodjelom specijalizacija.

Kakav je prosjek plaća ljekara u USK u odnosu na kolege u drugim kantonima, imaju li razloga za nezadovoljstvo?

- Prosječna plaća ljekara, s određenim pozitivnim ili negativnim odstupanjim, jednaka je onima u drugim kantonima, s izuzetkom Kantona Sarajevo, koji ima veći koeficijent.

Je li riješen problem povećanja osnovice po kolektivnom ugovoru za ljekare u pet zdravstvenih ustanova u USK?

- Nažalost, još nije riješen, iako vodimo intenzivne pregovore sa sindikalnom organizacijom. Općenito problem dolazi do izražaja najviše u onim ustanovama koje imaju najviše zaposlenih zdravstvenih radnika, a čiji ukupni prihodi odnosno dobit nisu u mogućnosti da prate povećanje osnovice, odnosno njene isplate.

 Kako napreduje projekt obnove Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“, šta je još ostalo da se uradi i smatrate li da se novac za obnovu troši transparentno?

- Smatramo da projekt dobro napreduje ako se uzmu u obzir finansijski i drugi problemi USK. Privodi se kraju obnova i opremanje operacionih sala, Odjela ortopedije, odnosno da su odjeli urologije, onkologije i transfuzije kompletno završeni. Što se tiče transparentnog trošenja novca, smatramo da je to u nadležnosti Upravnog odbora, menadžmenta (direktora) bolnice, a naravno i ovog ministarstva.

Novi projekti

 Hoće li u Kantonu u narednom periodu biti provedeni neki projekti čiji je cilj unapređenje zdravstva?

- Aplicirali smo za niz projekata kako na federalnom tako i na kantonalnom nivou. Jedan od njih je nabavka sanitetskog vozila i EKG aparata za potrebe Službe hitne medicinske pomoći, opremanje Doma zdravlja Bihać informatičkom opremom... U postupku je izmjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu, što će nam omogućiti obnovu i proširenje lječilišta Gate kod Bihaća. Završen je hemodijalizni centar koji je u sastavu Doma zdravlja Cazin, a bit će uskoro otvoren.

Mito u Domu zdravlja

 Šta će biti s radnicima koji su davanjem mita dobili radno mjesto u bihaćkom Domu zdravlja, hoće li dobiti otkaz i jesu li već poduzete neke aktivnosti u vezi s tim?

- Utvrđivanja i procesuiranja krivične odgovornosti u isključivoj je nadležnosti pravosudnih institucija. Nastojimo izbjeći poduzimanje bilo kakvih preuranjenih aktivnosti kako se USK ne bi izložio dodatnim sporovima proisteklim iz radnih sporova i posljedicama koje bi mogle proisteći iz toga. Osim toga, to je isključivo u nadležnosti menadžmenta ovog doma zdravlja.

quote
<p><span style="font-weight: 700;"><em>&nbsp;354</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em></em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em>ljekara zaposlena u USK, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz decembra 2018.</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em></em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em>209</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em></em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em>od tog broja su ljekari specijalisti</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em></em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em>1.037</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em></em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em>zdravstvenih radnika zaposleno, od toga 163 s višom stručnom spremom</em></span></p><p><span style="font-weight: 700;"><em><br></em></span></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.