PROBLEMI Zdravstveni radnici ostaju bez očekivanog povećanja plaća

Kanton gubi stanovnike, a Zavod osiguranike

Trenutni priliv sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja ne daje prostora za izradu rebalansa koji je najavljivan u slučaju da dođe do porasta prihoda

M. MUJADŽIĆ

Broj osiguranih osoba na području USK se konstantno smanjuje


Sve je manje stanovnika u Kantonu, što utječe i na smanjenje broja osiguranika, a time i na prihode Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO). Upravo od njih ovisi koliko će ZZO dodijeliti bolnicama i domovima zdravlja na području USK. Zbog svega toga zdravstveni radnici ne mogu očekivati novo povećanje boda, jer trenutni priliv sredstava u budžet Zavoda ne daje prostora za izradu rebalansa koji je najavljivan u slučaju da dođe do porasta prihoda.

Povećanje boda

- Finansijski pokazatelji u prvih nekoliko mjeseci ukazuju na pad prihoda u odnosu na naše planove i to je bio jedan od glavnih razloga zašto nismo postupili u skladu sa zaključkom skupštine, gdje se od nas tražilo da iznađemo način za povećanje boda. Minimalne su šanse da mi bilo šta promijenimo kod finansiranja medicinskih ustanova jer nemamo zakonsku mogućnost da izvršimo rebalans budžeta zato što prihodi nisu veći u odnosu na planirane – kazao je Sanel Bajramović, vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja.  

Proteklih godina značajna finansijska injekcija ovoj ustanovi bile su i doznake iz inozemstva na osnovu primanja Krajišnika koji rade u inozemstvu. Međutim, i u tom slučaju priliv novca je umanjen jer su u cijelosti doznačena sredstva koja su se po ovom osnovu ranije dugovala Unsko-sanskom kantonu i sada se redovno izmiruju. U takvim prilikama postalo je itekako važno da svaka marka ostane  zdravstvu u Kantonu.

- Nama je u interesu da naši pacijenti ostaju ovdje i da svu zdravstvenu zaštitu dobiju ovdje i da ne idu van Kantona. Spremni smo za saradnju i uvijek ćemo ponuditi ugovor ukoliko se desi nova usluga koja se može raditi na kantonu, mi ćemo izaći ususret - ističe direktor Bajramović.

Najniža primanja

Nedostatak broja osiguranika najviše pogađa sanske ustanove, odnosno Opću bolnicu, gdje uposlenici imaju najmanja primanja i nalaze se u puno lošijoj materijalnoj situaciji u odnosu na  kolege u ostalim zdravstvenim ustanovama. 

Kašnjenje ugovora  

Odugovlačenje u donošenju Finansijskog plana Zavoda, koji je usvojen tek u martu, značilo je i kašnjenje s potpisivanjem ugovora o pružanju zdravstvenih usluga između Zavoda s domovima zdravlja i bolnicama USK te s kliničkim centrima van Kantona, u koje se pacijenti šalju na daljnje liječenje. Posao je konačno završen i zaključeni su ugovori s domovima zdravlja, Kantonalnom i Općom bolnicom Sanski Most, kliničkim centrima Sarajevo, Tuzla, Mostar, BH Centar za srce te lječilištima Gata i Fojnica.

  • Bajramović: Minimalne šanse

    Bajramović: Minimalne šanse


NA VRH

Podijeli članak na