POLJOPRIVREDA

Pečenkovići od mljekarstva odškolovali četvero djece

Nedovoljni poticaji od države

Pečenkovići povećali proizvodnju za oko 2.000 litara. M. Mujadžić

M. MUJADŽIĆ

1.6.2019

Redovan otkup i plaćanje dovelo je do toga da je Unsko-sanski kanton vodeći u proizvodnji mlijeka u BiH. Porodica Pečenković iz Bihaća u posljednje dvije decenije u mljekarskom poslu prešla je dug put. 

Od skromnih početaka do danas, kada na uređenom imanju uz svu potrebnu mehanizaciju hrane desetak muznih grla.  

Dobar pokazatelj

Od ovog posla uspjeli su školovati četvero djece, koja vjerovatno neće nastaviti put svojih roditelja. Bilo bi puno više uspješnijih priča iz agrara kada bi država pratila i prerađivače i otkupljivače, ističu Pečenkovići. Za sada se stanje, smatraju, ne mijenja nabolje, već se dodatno usložnjava.

Pečenković: Stanje se usložnjava. M. Mujadžić

 - Meni je ove godine, nažalost, ostalo 50 tona stajskog đubriva, koje neće niko, a unazad pet godina sve sam to mogao prodati. To je pokazatelj da je svijet otišao, ali i da je sve manje para u opticaju za sve, pa i za baštu – kazao je farmer Isak Pečenković.

Unatoč svemu, Pečenkovići su, prateći savjete struke, povećali svoju proizvodnju za oko 2.000 litara godišnje. Uz ostale farmere oni su ti koji, prema statistici Ministarstva poljoprivrede USK, utječu na povećanje proizvodnje mlijeka.

 Registriran obrt

- Prema podacima koje mi imamo, proizvodnja mlijeka veća je za 1,5 miliona litara u 2018. godini nego što je to bio slučaj u 2017. godini, iako ja lično znam mnoga domaćinstva koja su zatvorila tu proizvodnju. Pitanje je jesu li oni to prodali drugima jer, prema registriranim obrtima i poljoprivrednim proizvođačima, imamo jedno blago povećanje u odnosu na prethodne godine – ističe Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede USK.

Dobiju manje

Država nikada nije osigurala nivo sredstava koje je dužna planirati za poljoprivredu pa od predviđena tri posto farmeri uvijek dobiju manje. Između ostalog, i to se može smatrati jednim od razloga gašenja nekih farmi, ali i odlaska stanovništva u evropske zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.