ODLUČNI U ZAHTJEVIMA

Prosvjetni radnici u Bihaću poručili: Školska godina u septembru neće početi ako se zahtjevi ne ispoštuju

Izraženo je nezadovoljstvo i odlukom Kantonalne vlade o zatvaranju određenog broja područnih škola u ovom dijelu zemlje

Nezadovoljstvo prosvjetnih radnika. M. Mujadžić

Srna

24.6.2019

Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu na današnjem protestnom skupu na Gradskom trgu u Bihaću izrazili su nezadovoljstvo zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora i zatvaranja područnih škola te najavili da neće biti početka nove školske godine u septembru ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani. 

Razlog protesta je i, kako kažu, nepovećanje osnovice do koje je trebalo doći još u septembru prošle godine. 

Kada je riječ o najavljenom zatvaranju područnih škola, prosvjetari kažu da će, ukoliko do toga dođe, pojedini morati da putuju kilometrima, prenose federalni mediji. 

Prosvjetari su istakli da je besplatna vožnja predviđena za đake koji putuju do pet kilometara, ali je problem šta s onima kojima je škola više udaljena od kuće.

Predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić istakla je da su do sada svi njihovi dogovori s Kantonalnom vladom prekršeni.

Posebno smo nezadovoljni izvještajem Komisije koja je radila u nepotpunom sastavu i bez saglasnosti sindikata. Kolektivni ugovor je prekršen skoro u cijelosti, jer se plaće ne isplaćuju u roku od 30 dana, a nije ispoštovana ni osnovica za plaću koja je njime dogovorena - rekla je Hadžić. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović najavio je da nastava neće početi u septembru i da će prosvjetni radnici krenuti u generalni štrajk ukoliko Vlada ne ispuni obećanja i ne promijeni odnos prema zaposlenima u obrazovanju. 

Izraženo je nezadovoljstvo i odlukom Kantonalne vlade o zatvaranju određenog broja područnih škola u ovom dijelu zemlje, što će značajno otežati proces obrazovanja i za roditelje učenika koji putuju.

Nezadovoljstvo prosvjetnih radnika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.