BOSANSKA KRUPA

Osman Palić izradio turističku lađu

Radio sam je šest mjeseci uglavnom sam, dnevno do sedam sati ovisno o tome koliko sam imao vremena, kaže Palić

Lađa je otvorenog tipa. S.T.

Piše: S. TULIĆ

4.7.2019

Osman Palić iz Bosanske Krupe, nakon što je prije četiri godine uz pomoć prijatelja izradio turističku lađu kapaciteta od 30 osoba za vožnju rijekom Krušnicom, izradio je još jednu, nešto manju od prethodne.

Ekološki motor

Lađa je napravljena za dvadesetak putnika. Pokreće je ekološki motor s akumulatorima, koje puni solarni panel na njenom krovu. Uz ovu krušničku lađu, Palić je od kostura 50 godina starog benzinskog motocikla Tomos sam proizveo ekološki motor.

- Pokreće ga napon od 12 volti, razvija veliku brzinu, ali i jaku buku, jer je smješten u gornjem dijelu. To su dva eko-motora snage od po 1.700 vati. Ostali eko-motori su u vodi i ne stvaraju buku - kaže Palić.  

Prethodna, velika lađa nije njegova prva. To je treća koju je napravio, a prve dvije izradio je prije rata s ocem Redžepom.

- Dva puta dnevno odvezem se na Krušničko vrelo i vratim bez ikakvih problema. Eko-motorom prijeđem 18 kilometara.

Lađa koju sam izradio prije četiri godine, treba na remont. Ova nova je znatno manja i efikasnija, ali i brža. Otvorenog je tipa. Radio sam je tokom šest mjeseci uglavnom sam, dnevno do sedam sati ovisno o tome koliko sam imao vremena - kaže Palić. 

Sam izradio i eko-motor. S. Tulić

Izrađena je najviše od hrastovog drveta, borovine i jelovine. Gornji dio je željezna konstrukcija s tendom. Kaže kako je ova lađa mnogo jača i kvalitetnija od prethodne. Ugradio je dvije upravljačke stolice, koje je ovaj Krupljanin, također, sam napravio.

U šali govori kako je jedna za vozača, a druga za konduktera. Duž lađe su dvije velike klupe s naslonom, a u sredini je masivni lakirani sto.

Malo turista

Dodaje kako je tokom proljeća do sada imao vrlo malo turista i posjetilaca, samo dvije vožnje na Krušničko vrelo.

- Izrazito loše. Krupa je po pitanju razvoja turizma zapostavljena. Nema adekvatne turističke promocije. Neko nešto mora uraditi po tom pitanju. Na turističkoj mapi Unsko-sanskog kantona rijeka Krušnica uopće nije ucrtana. Kako će, onda, turisti znati za ovaj prirodni dragulj - pita se Palić.

Uložio 5.000 KM

U novu lađu Palić je do sada uložio 5.000 KM, ali kaže da ne žali ni marke.

- To mi je hobi. U penziji sam, moram u nešto potrošiti - kaže uz smijeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.