SANSKI MOST Hikmet Seferović u svom vrtu uzgaja južno voće

Uspješno uzgojena mala plantaža: Na jednom stablu bit će 140 banana

Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, istakao je Seferović

S. TULIĆ
02.07.2019 23:45

Sanjanin Hikmet Seferović

Foto: S.T.

Sanjanin Hikmet Seferović uspješno je uzgojio u svom vrtu malu plantažu od desetak stabala banana. Ove godine očekuje ukusne plodove i rekordan urod ovog egzotičnog voća. Kaže da je njegov sin prije nekoliko godina dobio sjeme banane te ga zasadio u vrtu ispred kuće. Inače, članovi ove porodice pasionirani su ljubitelji i uzgajivači ukrasnog drveća, pa su odlučili provesti eksperiment i s uzgojem ovog južnog voća.

Seferović kaže da se radi o biljci koja iznimno brzo napreduje i raste, ali je osjetljiva na niske temperature, zbog čega ju je tokom zimskog perioda i mrazeva potrebno dobro zaštititi.

- U vegetativnom razdoblju banana izuzetno brzo raste i ne treba mnogo posla i brige. Ona zahtijeva mnogo vode, jer voli vlagu. U sušnom razdoblju samo jedno stablo zahtijeva i do četrdeset litara vode dnevno - kaže Seferović.

Dodaje da su vremenske prilike ove godine veoma godile ovom voću te da je na samo jednom stablu izbrojao 140 plodova.

- Očekujem da dozriju do kraja avgusta i nadam se velikim i ukusnim plodovima, baš poput onih koje možemo kupiti u trgovinama. Osim toga, stabla banane izgledom su veoma lijepa i predstavljaju neobičan dekor u dvorištu - dodaje on.

  • Plodovi već vidljivi
    Plodovi već vidljivi Foto: S.T.

Komentari

NA VRH