CAZIN

Svježe voće plasirat će u zemlje Evropske unije

Investitor iz Turske koji je otkupio halu u cazinskoj MZ Donja Koprivna tvrdi da će osigurati tržište za svježe i sušeno jagodičasto voće

U toku je uređenje hale i instaliranje opreme. S.J.

S. JAPIĆ

8.7.2019

Za proizvođače jagodičastog voća u Cazinu, koji su posljednjih godina u problemima zbog prezasićenosti tržišta, na pomolu su bolji dani. Naime, investitor iz Turske koji je otkupio halu u cazinskoj MZ Donja Koprivna tvrdi da će osigurati tržište za svježe i sušeno jagodičasto voće.

Dva miliona

U toku je preuređenje prostora unutar ove hale i postavljanje mašina, a riječ je o investiciji vrijednoj oko dva miliona maraka. Već je instaliran dio neophodne tehničke opreme, a investitor najavljuje završetak radova za mjesec. Na čelu kompanije koja će djelovati pod nazivom „Agriverde“ je Džemil Turan, dugogodišnji prijatelj grada Cazina.

- Kad smo došli u Cazin prije tri godine, saznali smo da ovdje ima problema s otkupom jagodičastog voća i odlučili smo da mi dođemo ovdje i investiramo jer mi nemamo nikakvih problema s tržištem u Turskoj, Evropi i cijelom svijetu. Imamo osigurano tržište i neće biti nikakvih problema s otkupom. Kad ova proizvodnja i otkup krenu, bit će to dobro za sve – rekao je Turan.

Radna mjesta

Po okončanju uređenja prostora za skladištenje, klasificiranje i sušenje jagodičastog voća, te instaliranja neophodne opreme i postrojenja ovdje će stalni posao dobiti najmanje 25 radnika, dok će broj kooperanata biti daleko veći, najavio je Turan.

Mještani Donje Koprivne su više nego zadovoljni ovom investicijom, kazao je Vehbija Omerčević, povjerenik MZ Donja Koprivna.

- Nakon dužeg vremena stekli su se uvjeti i našao se neko ko će investirati u obnovu i pokrenuti rad ove fabrike u Donjoj Koprivni. To mnogo znači za našu sredinu i dobro je za našu radnu snagu – kazao je Omerčević.

Halu u Donjoj Koprivni posjetili su gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK.

Prvi put otkup u Kantonu

- Ovo će biti prvi put da će se na našem kantonu moći otkupljivati jagodičasto svježe voće, koje će se kao takvo plasirati u zemlje Evropske unije i imat će dodatnu vrijednost, jer se neće zamrzavati kao industrijski proizvod. Očekujem da će naši poljoprivredni proizvođači imati i bolju otkupnu cijenu – rekao je Nijaz Kadirić, ministar privrede u Vladi USK.

Ogrešević: Ovo smo čekali

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević tokom posjete uvjerio se u kvalitet radova i modernu opremu.

- Ovo je velika investicija ne samo za grad Cazin već i cijeli Kanton i regiju. Ovo nam je trebalo sve vrijeme, ovo smo tražili i istraživali i hvala Bogu da se pojavio ozbiljan investitor koji ima kapacitet da može pokrenuti jedan ovakav biznis – istakao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.