BOSANSKA KRUPA

Sjećanje na herojstvo boraca

Prije 24 godine borci i starješine 511. slavne brigade poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su protjerati agresore s lijeve obale Une

Organiziran marš stazama 511. slavne brigade. S. T.

Piše: S. T.

13.7.2019

U sklopu obilježavanja 24. godišnjice oslobođenja Ćojluka, proteklih dana u Bosanskoj Krupi organizirano je nekoliko sadržaja.  

Najteža vremena

Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti poginulim borcima u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija prvo su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i sa Isakom ef. Sedićem proučile Fatihu.

Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku, prisutnima su se obratile ratne starješine Edin Pašalić, Asmir Hadžipašić, Alija Kurtović te načelnik općine Armin Halitović i ministar za pitanja boraca i RVI USK Ermin Zulić.

Prije 24 godine borci i starješine 511. slavne, predvođeni komandantom, generalom Mirsadom Sedićem, poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i protjerati agresore s lijeve obale Une.

 Velika ofanziva

Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima, moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a dva su nestala i kasnije razmijenjena.

Najbolji na turniru  

Proglašeni su i najbolji učesnici 24. malonogometnog turnira.

U kategoriji pionira najbolja je bila ekipa „Lamelaši“, u kategoriji kadeta „Vrnograč“, a u kategoriji seniora „Obućar AS“. Nagradu za fer-plej na turniru dobila je ekipa „Amel-Šeh“. Najboljim golmanima proglašeni su Mensur Mehić, Ataullah Neskić i Nevzet Ćerimović, strijelcima Emrah Mehić, Tarik Sadiković i Emir Mulić. Najuspješniji igrači su Rijad Begić, Fejsal Đanan i Edis Ćetić.

U Unu bacili cvijeće   

Unski lađari, kajakaši i rafteri su po 24. put, u čast oslobodiocima Ćojluka i Bosanske Krupe organizirali memorijalni spust od Kapetanovog jezera do drvenog mosta u središtu grada. U u znak sjećanja na poginule borce u rijeku Unu bacili su cvijeće i proučili Fatihu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.