BEZ DOGOVORA

Nisu prihvatili prijedlog o povećanju plaće za oko 35 KM

Predviđeno da koeficijent i medicinskim radnicima i ljekarima bude uvećan za 0,1 posto

Sa sastanka predstavnika sindikata i ministrice. Arhiv

S. TULIĆ

18.7.2019

Rukovodstva Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i Sindikata Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću na sastanku s ministricom zdravstva Nerminom Ćemalović pokušali su usaglasiti ponuđeni novi kolektivni ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu USK. Predviđeno je da koeficijent i medicinskim radnicima i ljekarima bude uvećan za 0,1 posto.

Žučna rasprava

U Nezavisnom strukovnom sindikatu nisu prihvatili ponuđenu vrijednost koeficijenta pa će na sastanku koji će biti održan za sedam dana o ovom prijedlogu konačan stav zauzeti članovi Sindikata.

Tokom žučne rasprave izraženo je nezadovoljstvo ovakvim prijedlogom.

- Svom medicinskom kadru koeficijent će biti uvećan 0,1 posto, s tim da će ljekarima ono povećanje od 0,5 posto u novembru biti smanjeno za 0,4. Znači, bit će povećanje isto od 0,1. U toku su pregovori i sa Sindikatom doktora medicine i stomatologa. U principu će im biti isto ponuđeno, jer u ovom kolektivnom ugovoru Nezavisnog strukovnog sindikata obuhvaćeni su svi radnici, i ljekari i specijalisti, sve do direktora, a u kolektivnom ugovoru doktora samo doktori i specijalisti - kaže ministrica Ćemalović.

Naglašava kako su za predloženo povećanje koeficijenta od 0,1 posto zeleno svjetlo dale zdravstvene ustanove koje moraju poštovati kolektivni ugovor.

Vječiti problem

Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice u Bihaću, kaže kako je ova zdravstvena ustanova svima vječiti problem.

- Ponuđeno povećanje iznosi 35 do 36 maraka po uposleniku. Da li se s tim povećanjem od 35 KM može neko zaustaviti da ostane u Unsko-sanskom kantonu, neka ljudi procijene sami - kaže Hrustanović.

Vlada nas zamajava

- Sve što je Vlada predložila, prvo 0,3 pa odbili kasnije, pa kasnije Sindikat pristao na 0,2 i to su odbili i sada nam Vlada nudi sraman koeficijent od 0,1. Mi smatramo da to nije uredu jer nas po treći put Vlada jednostavno zamajava, odugovlači - kaže Mirsad Muhamedagić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK. 

Dodaje kako je izmijenjenim Pravilnikom o radu zaposlenima u Domu zdravlja Cazin određen koeficijent 0,2 posto koji su na posljednjem sastanku dogovorili predstavnici oba pregovaračka tima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.