CAZIN

Otvorenje Šehidske džamije u džematu Glogovac 27. jula

Uz pomoć vakifa iz ovog i drugih džemata, kao i dijaspore, uspjeli sagraditi prelijepu džamiju s dvije munare

Izgradnja džamije počela je 17. avgusta prošle godine. Arhiv

S. JAPIĆ

23.7.2019

Za manje od godinu vrijedne džematlije cazinskog džemata Glogovac su vlastitim sredstvima i radom te uz pomoć vakifa iz ovog i drugih džemata, kao i dijaspore, uspjeli sagraditi prelijepu džamiju s dvije munare, na čijoj ljepoti im mnogi mogu pozavidjeti.

Otvorenje ove džamije, koju su džematlije nazvali Šehidska, najavljeno je za 27. juli ove godine s početkom u 11.30 sati. Izgradnja ovog prelijepog vjerskog objekta počela je 17. avgustu prošle godine, dok su temelji džamije položeni 20. aprila.

Novčani prilozi

- Ova džamija je specifična po mnogo stvari, pa i po samom njenom nazivu. Cijeli džemat se složio da je nazovu Šehidska džamija, što nije stvaralo nikakve zapreke institucijama Islamske zajednice. Ovaj džemat ima 13 šehida, koji su položili svoje živote, da bismo mi danas mogli graditi džamije i čuvati islam na ovim prostorima i da bi ezan odjekivao s ovih naših lijepih munara. Hvala svim ljudima koji su odlučili da daju od sebe i uvakufe svoje novčane priloge. Takvih ljudi imamo 1.185 - rekao je Amir ef. Beširević, imam u džematu Glogovac.

Stara džamija u Glogovcu bila je sagrađena 1978. godine, a zbog njene trošnosti i manjih dimenzija džematlije su odlučile da je sruše i na njenom mjestu sagrade novu, koja će prostorno, kao i na svaki drugi način, udovoljiti zahtjevima sadašnjeg i budućeg vremena.

Plaćena stolarija

- Vrijedne džematlijke Glogovca su uz pomoć žena iz drugih džemata svojim prilozima skupile novac za više od 70 prozora i vrata, te su platile i postavljanje kompletne stolarije. Ovaj džemat ima više od 290 domaćinstava i jedan je od aktivnijih džemata u Medžlisu IZ Cazin – dodao je ef. Beširević.

Prilikom svečanog otvorenja džamije u haremu će biti otvoreno i Šehidsko spomen-obilježje u znak sjećanja na 13 šehida džemata Glogovac.

Privlači pažnju

Nova džamija je dimenzija 14 x 16 metara, ima veliku kupolu i dvije munare. Svojom arhitektonskom građom privlači veliku pažnju svakog ko je ugleda.


Popločavanje dvorišta. Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.