CAZIN

U Domu zdravlja počeo s radom Dijalizni centar

Uposleni deset educiranih medicinskih sestara i tehničara i dva doktora

Moderna oprema u Dijaliznom centru. Avaz

S. JAPIĆ

9.8.2019

Novoizgrađeni i moderno opremljeni Dijalizni centar u Cazinu konačno je otvorio svoja vrata za pacijente. Ovaj Dijalizni centar djeluje u sastavu Doma zdravlja i smješten je u novoizgrađenom objektu u blizini Hitne službe.

Četiri sale  

Radi se o investiciji vrijednoj oko 4,4 miliona maraka, od čega je Dom zdravlja utrošio četiri miliona maraka vlastitih sredstava, dok je Vlada USK pomogla gradnju sa 370.000 KM. Dijalizu u ovom moderno opremljenom objektu s četiri sale, istovremeno će moći obavljati 22 pacijenta.

Prvu dijalizu u ovom objektu obavilo je 38 pacijenata iz Cazina, a uskoro će im se priključiti i oboljeli iz Velike Kladuše i Bužima. U Centru su uposleni deset educiranih medicinskih sestara i tehničara i dva doktora. Prioritetan cilj Doma zdravlja bio je pomoći pacijentima i pružiti im uslugu u Centru, koji je najsavremeniji i najbolje opremljen u FBiH.

- Radi se o 38 pacijenata iz Cazina, koji će obavljati dijalizu u jednoj smjeni. Mi ćemo se u narednom periodu pripremati za pacijente iz Velike Kladuše i Bužima, kojih ima oko 20 – rekao je Amir Murić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Značajan projekt

Izgradnja Centra je počela 2016. godine. Ovaj projekt podržala je i Vlada USK. Ocijenili su ga najznačajnijim u ovoj godini. Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Almina Handanagića, ovim je Dom zdravlja Cazin stavljen u rang s kliničkim centrima koji se direktno finansiraju iz sredstava Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja.                                                                                                

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.