TURIZAM Lijepa, netaknuta priroda privlači sve više gostiju

Gosti ne kriju oduševljenje Krajinom, mnogi se opet rado vraćaju

Najviše turista iz arapskih zemalja

S. TULIĆ
15.08.2019 23:17

Bihaćko prigradsko naselje Ripač je mjesto poželjno za odmor

Foto: S. Tulić

Unsko-sanski kanton, grad Bihać i Nacionalni park “Una” u posljednjih nekoliko godina posjećuju brojni turisti, među kojima značajan broj iz Saudijske Arabije i ostalih bliskoistočnih zemalja. Ostaju ovdje i desetak dana provodeći svoj odmor na Štrbačkom buku, uz rijeku Unu uživajući u prirodnim ljepotama ovoga kraja i čistom okolišu.

Mogu uživati

Jedno od ovdašnjih naselja u kojima borave je i Ripač, koje smo posjetili želeći saznati šta ih to dovodi u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

 Bihaćko prigradsko naselje Ripač je mjesto poželjno za odmor i uživanje mnogim turistima, posebno onima iz arapskih zemalja, većinom Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara, Amana, a koji cijene gostoljubivost ovdašnjeg stanovništva. Ovo je za njih raj na zemlji jer mogu uživati u čistoj Uni i netaknutoj prirodi.

 
  • Omeragić: Ostaju od pet do 10 dana
    Omeragić: Ostaju od pet do 10 dana Foto: (Avaz)

- Prije pet godina su ostajali po dan-dva. Nisu valjda imali duži period, međutim, kako su saznali za Nacionalni park, Štrbački buk, znači Unu, inače Bihać, ove godine ostaju od pet do deset dana. Borave i jednostavno posjećuju kompletnu Krajinu, od Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Cazina, Sanskog Mosta - kaže Husein Omeragić, jedan od iznajmljivača smještaja u Ripču.  

Stari grad

Osim prirodnih ljepota Ripča i ovdašnjih ugostiteljskih objekata, gosti posjećuju i stari grad Ostrožac, Klokot, Martinbrod, Štrbački buk, vodopad Blihe, Krušničko vrelo.

Turistima je širom svoja vrata otvorila i Ripčanka Đula Dupanović.

- Najvjerovatnije dolaze zbog rijeke Une i smještaj kad traže pitanje je prvo - je li vam rijeka u dvorištu. Pošto je moja kuća nad samom rijekom i veliku površinu imam sa zelenilom, voćem, cvijećem, vjerovatno ih i to privlači. Vraćaju nam se, familije svoje šalju - kaže Dupanović.

Naglašava kako je većina njenih gostiju iz Rijada, Dubaija, Omana, Katara, Kuvajta, s kojima je veoma zadovoljna, a kaže i oni njenim smještajem i gostoprimstvom.

Tagovi

Turizam USK Ripač

Komentari

NA VRH