TURIZAM

Gosti ne kriju oduševljenje Krajinom, mnogi se opet rado vraćaju

Najviše turista iz arapskih zemalja

Bihaćko prigradsko naselje Ripač je mjesto poželjno za odmor. S. Tulić

S. TULIĆ

15.8.2019

Unsko-sanski kanton, grad Bihać i Nacionalni park “Una” u posljednjih nekoliko godina posjećuju brojni turisti, među kojima značajan broj iz Saudijske Arabije i ostalih bliskoistočnih zemalja. Ostaju ovdje i desetak dana provodeći svoj odmor na Štrbačkom buku, uz rijeku Unu uživajući u prirodnim ljepotama ovoga kraja i čistom okolišu.

Mogu uživati

Jedno od ovdašnjih naselja u kojima borave je i Ripač, koje smo posjetili želeći saznati šta ih to dovodi u ovaj dio Bosne i Hercegovine.

 Bihaćko prigradsko naselje Ripač je mjesto poželjno za odmor i uživanje mnogim turistima, posebno onima iz arapskih zemalja, većinom Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara, Amana, a koji cijene gostoljubivost ovdašnjeg stanovništva. Ovo je za njih raj na zemlji jer mogu uživati u čistoj Uni i netaknutoj prirodi.

 

Omeragić: Ostaju od pet do 10 dana. Avaz

- Prije pet godina su ostajali po dan-dva. Nisu valjda imali duži period, međutim, kako su saznali za Nacionalni park, Štrbački buk, znači Unu, inače Bihać, ove godine ostaju od pet do deset dana. Borave i jednostavno posjećuju kompletnu Krajinu, od Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Cazina, Sanskog Mosta - kaže Husein Omeragić, jedan od iznajmljivača smještaja u Ripču.  

Stari grad

Osim prirodnih ljepota Ripča i ovdašnjih ugostiteljskih objekata, gosti posjećuju i stari grad Ostrožac, Klokot, Martinbrod, Štrbački buk, vodopad Blihe, Krušničko vrelo.

Turistima je širom svoja vrata otvorila i Ripčanka Đula Dupanović.

- Najvjerovatnije dolaze zbog rijeke Une i smještaj kad traže pitanje je prvo - je li vam rijeka u dvorištu. Pošto je moja kuća nad samom rijekom i veliku površinu imam sa zelenilom, voćem, cvijećem, vjerovatno ih i to privlači. Vraćaju nam se, familije svoje šalju - kaže Dupanović.

Naglašava kako je većina njenih gostiju iz Rijada, Dubaija, Omana, Katara, Kuvajta, s kojima je veoma zadovoljna, a kaže i oni njenim smještajem i gostoprimstvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.