ZANATI

Posla sve manje, zaradi se samo za preživljavanje

Mladi ne žele naučiti popravljati obuću. Molio sam ih da ih podučim ovom časnom poslu, ali neće ni da čuju, kaže Gorinjac

Gorinjac je zanat izučio od rahmetli Adema Vranića. S. Tulić

Piše: S. TULIĆ

17.8.2019

Obućarski zanat, kao i brojni drugi, neminovno izumire jer se njime više niko ne želi baviti.

- Mladi ne žele naučiti popravljati obuću. Molio sam ih da ih podučim ovom časnom poslu, ali neće ni da čuju - kaže nam Nijaz Gorinjac, jedini i čini se posljednji bosanskokrupski obućar koji u svoju kiosk-radnju na Trgu Alije Izetbegovića svakodnevno dolazi iz 12 kilometara udaljene Bosanske Otoke.

Napuštaju zemlju

U Bosanskoj Krupi radi 12 godina, a zanat je izučio kod Adema Vranića, čuvenog obućara u Bosanskoj Otoci, još 1986. godine.

 - Učio sam četiri godine, a onda vanredno polagao u Čelincu kod Banje Luke. Zahvalan sam rahmetli Ademu koji me naučio poslu zahvaljujući kojem svojoj porodici zarađujem hljeb - priča naš sagovornik.

Naglašava kako svakim danom ima sve manje mušterija jer napuštaju zemlju i odlaze trbuhom za kruhom.

– Sve je manje posla kod mene, a tako je i u drugim radnjama. Dolaze mi mušterije s različitim zahtjevima, manjim i većim popravkama. Nekad sam izrađivao novu obuću, ali više ne, jer nemam narudžbi. Može se živjeti od ovoga posla, ali je to preživljavanje. Nije kakva zarada, ali je skromna. Koliko-toliko, pokrijem troškove i obaveze državi jer nastojim ne zalaziti u dugove - kaže obućar Nijaz.

Od pet do 15 KM

Popravke obuće su najčešće od pet-šest pa do petnaestak maraka i uglavnom su to sve vrste popravaka, šivanje obuće, zamjena rajsferšlusa, popravka torbi, đonjenje..

Kao obućar ranije je radio i u Bosanskoj Otoci.

Čizme za borce

- Tokom proteklog rata popravljao sam obuću, čizme za borce kao pripadnik 511. Slavne brdske brigade. Proizveli smo 1.200 pari novih čizama, a popravljali smo i stare - naglašava Gorinjac.

Uzmu, a ne plate

Obućarskim zanatom bavi se više od 20 godina. Kaže kako ima svakakvih mušterija. Neki ostanu dužni, ne plate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.