SAOPĆENJE U skladu sa zakonskim propisima

Prosvjetni radnici USK u ponedjeljak stupaju u štrajk

Budžet nije donesen u skladu sa zakonskim propisima

Fena
30.08.2019 20:51

Od ponedjeljka štrajk

Foto: Arhiv

Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona donio je odluku o organiziranju generalnog štrajka počevši od 2. septembra u svim osnovnim i srednjim školama.  

- U skladu sa zakonskim propisima, odluke je Sindikat dostavio svim relevantnim institucijama još 12. jula, a do 22. augusta niko od strane vlade nije našao za shodno da pregovara sa sindikatom niti ponudi sindikatu rješenja njihovih zahtjeva - navodi Kantonalni odbor Sindikata USK-a u saopćenju. 

Dalje u saopćenju navode, da im je u toku mirenja, koje je prvi put zakazano 22. avgusta, ponuđeno ono što već imaju, potvrđujući da budžet nije donesen u skladu sa zakonskim propisima jer u njemu nije planirana isplata plaće koju propisuje Kolektivni ugovor, za djelatnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. 

Tvrde da direktori od radnika traže potpise ko je za štrajk, a ko je za rad, što predstavlja, kako navode u saopćenju s potpisom predsjednici kantonalnih odbora strukovnih sindikata Zehra Hadžić i Samir Fajić, direktno miješanje u rad sindikata.

Komentari

NA VRH