GENERALNI ŠTRAJK Kolektivni ugovor, potpisan u decembru 2017., još se ne poštuje

Školske klupe u Unsko-sanskom kantonu ostale prazne

Aktuelni saziv Vlade USK isplatio zatečena dugovanja

Fena
02.09.2019 10:45

Generalni štrajk u USK

Foto: Arhiv

Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) od jutros su u generalnom štrajku, tako da, kao što je i najavljeno, školska godina u ovom kantonu nije počela prema planu i programu. Prema riječima predstavnika sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja - stupanje u generalni štrajk uvjetovali su neuspješni pregovori s Vladom USK, odnosno neispunjavanje njihovih zahtjeva.

- Kolektivni ugovor koji je potpisan u decembru 2017. godine još se ne poštuje i ne primjenjuje u potpunosti. Prvenstveno, osnovica za obračun plaća uposlenih u obrazovanju nije izjednačena s ostalim budžetskim korisnicima, iako to stoji u Kolektivnom ugovoru. Minuli rad se ne obračunava kao kod ostalih korisnika, a između ostalog i odredbe Zakona o radu da se plaća isplaćuje u roku od 30 dana ne poštuju se samo u obrazovanju - navedeno je u zajedničkom saopćenju sindikata obrazovanja.

S druge strane, premijer i članovi Kantonalne vlade istakli su kako su prihvaćeni skoro svi zahtjevi sindikata, ali da je ovaj put izostalo njihovo razumijevanje i podrška.

- Aktuelni saziv Vlade USK isplatio je zatečena dugovanja koja nemaju karakter plaća u iznosu od 5.000.000 KM. To su bila dugovanja iz prethodne dvije godine, dok smo sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku. Plaće prosvjetnim radnicima su od maja ove godine već povećane, a novo povećanje s punim koeficijentom i osnovicom 302 KM planirano je od avgustovske plaće. Insistiramo na profesionalnom i odgovornom radu uprava školskih ustanova te nećemo više dozvoliti malverzacije i neodgovoran rad kakav je utvrđen kroz izvještaje budžetske inspekcije i komisije koju je formirala ova vlada - istakao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić u svom zvaničnom saopćenju od prije nekoliko dana.

Predstavnici sindikata su ponovili kako će prema odredbi o minimumu poslova biti organizirana nastava za završne razrede, dok još nisu potvrđene informacije da se u nekoliko osnovnih škola na području Kantona, uprkos štrajku, redovno odvija nastava.

Tagovi

Štrajk USK

Komentari

NA VRH