BIHAĆ Sindikat u štrajku već tri sedmice

Prosvjetni radnici u USK danas izlaze na proteste: Okupljanje na Gradskom trgu u 16 sati

Općinski sud donio je rješenje kojim se prosvjetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju naređuje da obustave štrajk

Srna
19.09.2019 12:34

Štrajk prosvjetnih ranika

Foto: Arhiv

Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona (USK) danas će protestovati u Bihaću zbog neispunjavanja zahtjeva koje su postavili vlastima. 

Protesti će početi u 16 sati na Gradskom trgu, jer dvodnevni pregovori nisu urodili plodom. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja USK, čiji su članovi u generalnom štrajku tri sedmice, rekli su da im kantonalna Vlada nudi isti sporazum koji su već ranije odbili.  

Od svih zahtjeva koji se odnose i na učenike, prosvjetni radnici su prihvatili samo jedan - osnovicu 302, odnosno da budu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima.

Radnici su razočarani odnosom Vlade jer je pred sudom pokrenula nekoliko postupaka i najavila podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Sindikata osnovnog vaspitanja i obrazovanja USK Zehre Hadžić zbog organizovanja generalnog štrajka.  

Općinski sud u Bihaću donio je rješenje kojim se prosvjetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju naređuje da obustave štrajk. 

Iz oba sindikata najavili su kontrapoteze i krivične prijave protiv Vlade, te su se žalili i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku (Inzku) na pritisak koji trpe zbog štrajka, kao i na nepoštovanje zakona i ugovora.

U Vladi USK danas će biti nastavljeni pregovori, a roditelji se nadaju da će doći do dogovora, te da će njihova djeca krenuti u školu.

Tagovi

USK Štrajk Bihać

Komentari

NA VRH