BIHAĆ

PoMAK Šuhreta Fazlića potpisao sporazum sa SDA

Ovim sporazumom nudimo potpuno drugačiji koncept saradnje od onoga koji je dominirao do sada, kazao Muminović

Sa potpisivanja. PoMak

Avaz.ba

16.10.2019

Danas je u Bihaću potpisan sporazum između gradskih odbora Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) Bihać i Stranke demokratske akcije (SDA) Bihać na realizaciji političko-ekonomske platforme „10 projekata za Bihać“. Kako je navedeno u sporazumu, stranke potpisnice obavezuju se da će u narednom periodu zajednički realizovati deset procesa i projekata koji su trenutno najznačajniji za grad Bihać.

- PoMAK je prije petnaestak dana održao konferenciju za medije gdje smo pozvali sve političke partije da podrže deset projekata i procesa koji su od strateškog značaja za Bihać za koje smo stvorili potrebne preduvjete i obezbijedili značajan dio sredstava. Naš cilj je da osiguramo i političku podršku za njihovu nesmetanu realizaciju. Taj poziv prihvatila je Stranka demokratske akcije koja u Gradskom vijeću participira sa jedanaest vijećnika i koja je značajan faktor i na višim nivoima vlasti, te smo utvrdili sporazum za to. Ulazimo u izbornu godinu i ne možemo dozvoliti da značajne stvari i kapitalni projekti postanu taoci pojedinačne političke trgovine, ucjena i sitnih interesa, pa i po cijenu naše političke sudbine. Moramo promijeniti taj pristup i svi zajedno raditi na projektima koji imaju dugoročnu vrijednost - rekao je predsjednik PoMAK-a i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sa potpisivanja. PoMak

Na prvo mjestu u sporazumu tretirana je migrantska kriza koju u najgorem obliku već dvije godine trpi Grad Bihać, a u čije rješavanje se do sad nisu uključile nadležne državne institucije, dok se sredstva namijenjena za te svrhe raspoređuju mimo Bihaća. Od dugoročnih strateških projekata prioritete u sporazumu zauzeli su nastavak ulaganja u izgradnju Aerodroma Bihać i ulaganja u infrastrukturu Nacionalnog parka „Una“ kao generatora razvoja turizma u gradu Bihaću, a što uvelike zavisi od političke volje na Federalnom nivou. Tu su i kapitalni projekti magistralne putne infrastrukture i sportskih objekata u gradu Bihaću, za šta su već osigurana sredstva, kao i ulaganja u poslovni sektor i razvoj poduzetništva mladih itd.

- Ovim sporazumom nudimo potpuno drugačiji koncept saradnje od onog koji dominirao do sad. Obavezali smo se da zajednički realiziramo veliki broj prioritetnih projekata kao što su izgradnja aerodroma u Bihaću, ulaganja u infrastrukturu u Nacionalnom parku Una, niz drugih projekata vezanih za razvoj turizma, poboljšanje cestovne i sportske infrastrukture na području našeg grada. Nećete tu dakle naći raspodjelu javnih preduzeća i fotelja niti opća obećanja kojih su Bišćani već odavno siti. Mi se nećemo baviti spinovima. Fokus će biti konkretni projekti. A javno prezentirajući stepen njihove realizacije građani će redovno imati priliku da se uvjere da ćemo raditi posao za koji su nas izabrali - rekao je predsjednik GO SDA Samir Muminović.

Tom prilikom istaknuta je opredijeljenost da se političke razlike stave po strani i iskoriste svi raspoloživi politički kapaciteti ljudi iz Bihaća koji su pozicionirani na višim nivoima vlasti u cilju da se zajedničkim snagama bore za rješavanje velikih problema i realizaciju projekata koji će doprinijeti daljem razvoju grada Bihaća.

- Izborni zakon jasno govori kad se vodi predizborna kampanja i koliko treba da traje. U Krajini, nažalost, kampanja ne samo da traje gotovo neprekidno, već je nezaobilazan njen dio kočenje projekata da se stvori privid neke nepravde i zapostavljenosti našeg kantona. Pogubna praksa postalo je i stavljanje javnih resursa u funkciju održavanja tankih većina u kantonalnoj skupštini i u vijećima. Saradnjom lokalnog i federalnog nivoa pokazat ćemo da je rad u korist građana jedini pravi put, da smo prije svega Bišćani, a tek onda pripadnici različitih stranaka. Za većinu ovih projekata sredstva su već obezbijeđena, kako u federalnom tako i u gradskom budžetu. Ovo je naravno samo polazna tačka i mi ćemo se zajedno truditi da u narednom periodu privučemo u Bihać još više investicija i projekata - rekao je predsjednik KO SDA USK i ministar u Federalnoj vladi Šemsudin Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.